Анкетна комисия ще проверява свършеното за АЕЦ "Белене" през последните 10 години

Управляващото мнозинство реши заседанията да се излъчват по БНТ и БНР

Групата на Синята коалиция в парламента. Сн. БГНЕС

Със 112 гласа "за", 19 "против" и 8 "въздържал се" парламентът реши в сряда анкетна комисия да провери проекта за АЕЦ "Белене" за последните 10 години.

Проектът подкрепиха от ГЕРБ, Синята коалиция, "Атака", един депутат от Коалиция за България и независими депутати. Социалистите бяха против, а ДПС се въздържаха от гласуване.

Народното събрание реши още заседанията на комисията да се предават пряко по двете държавни медии БНТ и БНР.

Проверката трябва да обхване всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ "Белене" от 2002 г., когато той бе размразен от правителството на Симеон Сакскобургготски, до края на март 2012, когато Народното събрание взе решение за повторното му спиране.

Вносители на предложението за комисията бяха ГЕРБ и Синята коалиция.

Срокът за работа е два месеца и трябва да завърши с доклад.

Очаквано управляващите оглавиха звеното, като то ще се председателства от Диан Червенкондев (ГЕРБ). Беше отхвърлено искането Петър Димитров от левицата да застане начело на комисията. Зам.-председател на звеното ще бъде Иван Иванов от Синята коалиция. Отклонено бе и искането на "Атака" нейният представител в комисията Венцислав Лаков да стане зам.-председател.

Членове са Доброслав Димитров, Диана Йорданова, Станислав Иванов, Ралица Тодорова, Светлин Тончев - от управляващото мнозинство, Петър Димитров и Петър Курумбашев от левицата, Венцислав Лаков ("Атака"), Марио Тагарински - от квотата на независимите. ДПС допълнително ще вземе решение кого да предложи в състава на комисията.

От 13 членове управляващите имат шестима представители в звеното. На БСП и ДПС се падат по двама, а на Синята коалиция, "Атака" и независимите - по един. От ДПС казаха, че ще предоставят допълнително решение за това кого ще излъчат.

По време на тричасовата дискусия политическите сили си размениха познати взаимни обвинения.


Според Диан Червенкондев комисията ще покаже на гражданите кой какви ангажименти е поемал по проекта и "ще лъсне истината за тези, които се правят на невинни". Именно затова и заради предстоящия референдум управляващите искат заседанията на комисията да се предават пряко по държавните медии.

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов обяви подозренията си, че при всяко поредно повдигане на въпроса за възобновяване на "Белене" става въпрос за комисиони.

"Народното събрание трябва да каже, че НЕК е пощенска кутия на тези комисиони, а прокуратурата да не се прави, че не знае как се взимат стотици милиони левове," каза Костов.

Както винаги лидерът на "Атака" Волен Сидеров нападна Костов като бивш премиер за взети комисиони.

Сидеров обяви, че ще предложи анкетни комисии за проучване на всички данни, обстоятелства и факти за продажбата на "Нефтохим", БГА "Балкан" и други предприятия от приватизационната хроника и ще настоява заседанията на комисиите също да се излъчват от държавните медии. 

Лидерът на БСП Сергей Станишев обвини Синята коалиция, че обслужва угоднически интересите на управляващите с подкрепата за комисията, По думите му нейната цел ще бъде да се объркат хората и да бъдат удавени в думи преди референдума. 

Според депутата от ДПС Йордан Цонев от подобна анкетна комисия няма смисъл, тъй като нито една от комисиите, сформирани до момента в този мандат на парламента, не е свършила това, за това е избрана.

Преди създаването на анкетната комисия парламентът отхвърли искането на Коалиция за България да се обсъди проекторешение, с което да се отмени решението за спиране на строителството на АЕЦ "Белене" от март тази година.

Не беше прието и предложението на Иван Костов парламентът да изслуша премиера Бойко Борисов за АЕЦ "Белене".

Костов поиска Борисов да отговори защо половин година не е предприел действия за прекратяване на проекта за АЕЦ "Белене", защо не са били договорени окончателните условия за спиране на проекта, както и защо Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) не е спряла лицензирането на централата.

"Водил ли е разговори за строителство на АЕЦ "Белене" зад гърба на Народното събрание след приемането на решението на парламента", запита още Костов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?