"Белене" е неизгоден проект, от който политически интерес има Русия

Мария Капон сн. БГНЕС

АЕЦ "Белене" е икономически неизгоден проект и интересът към изграждането ѝ е чисто политически и принадлежи на Русия. Това обясни лидерът на Единна народна партия (ЕНП) Мария Капон във вторник, коментирайки последните развития около проекта.

В интервю пред бТВ тя припомни противоречивите оценки за цената на "Белене" – според Румен Овчаров 4-5 млрд. евро, според Богомил Манчев – 8 млрд., според наетия от правителството консултант – 10.3 млрд. евро. Ако се приеме, че сумата е 10 млрд. евро и стандартно такъв проект се изплаща за 20 години (след 20-тата година реакторите се нуждаят от основни ремонти), това прави 1 млрд. лева на година.

"Приемаме, че лихвата е по-добра от на Дянков лихвата по емисиите - 4 процента. Това са още 800 милиона. Значи, един милиард и 800 милиона на година
трябва някой, или българската държава, така както иска БСП, да изплаща всяка година", каза Мария Капон.

"Първият въпрос е каква е цената на тока. Вие видяхте, че за 10 години се наложи веднъж България да плати само 900 милиона от дълга на Милен Велчев и ние взехме допълнителен дълг, защото не можем да го плащаме...Днес, ако отворите публичния бюджет, който е на "Козлодуй", и баланса, ще видите, че "Козлодуй"  печели 50-60 милиона на година, т.е. за да изплащаш един милиард и 800 милиона, няма как да ти излезе сметката дори и при европейска цена на тока. Тогава изводът е много прост - кой може да е инвеститорът, който няма нужда от икономически интерес", запита Мария Капон и отговори: "Инвеститорът е руската страна".

По повод мистериозния "Глобъл пауър консорциум", обявил се като американски инвеститор и проявил желание да строи АЕЦ "Белене" като частен проект, Мария Капон разясни, че тази компания е с офшорна регистрация. "Но зад нея единственият, който има друг интерес извън икономически интерес, за да строи "Белене", това е руската страна".

"Икономически интерес няма как да се случи, затова единствен интерес, който остава, е политически. Вижте, тук големият интерес на Русия е да стъпи в Европейския съюз геополитически", посочи Мария Капон и добави, че в момента заради строежа на ядрена централа се клати цялото чешко правителство.

Тя изтъкна, че който и да е частен инвеститор, след 5-6 години може да продаде проекта на Русия.

По повод признанието на прокурор Николай Кокинов, че във връзка с разследването на АЕЦ "Белене" чакат от "Атомстройекспорт" фактури и документи, Мария Капон запита риторично: "Представяте ли си, в България няма фактури за това на каква цена е купен един стар реактор?!"

Официалната цена е 79 милиона, но по-интересното е това, че българската държава през 2008 г. не взима решение сама да определи кои да са подизпълнителите, или кои да са тези фирми, които да разчистват площадката.

"Когато не искаш да правиш обществена поръчка, в която някой да внесе гаранция за изпълнение, в която ти да контролираш фирмите, най-лесно е ти да определиш в един списък, това, което прави по това време НЕК, да определиш кои могат да бъдат подизпълнителите".

Подизпълнител е холдинг "създаден от странно интересни фирми" и на принципа 8:5:3, каквото беше квотното политическо разпределение в правителството на тройната коалиция. 

Едната фирма е "Евробилд", свързана с кръгове около Георги Първанов. Втората фирма е на Николай Вълканов и е свързана с кръгове около ДПС, а третата е свързана с Богомил Манчев и с "Енергоремонт", каза Мария Капон и уточни, че всички фирми са публични. С уговорката, че собственикът на "Риск инженеринг" Богомил Манчев, който се появи и като консултант на американския инвеститор, "има една от най-добрите фирми и съхрани едни от най-добрите инженери в страната, които се занимават с ядрена енергетика", Мария Капон постави въпроса за конфликт на интереси.

Такъв според нея би могъл да има с геоложкото проучване на VII блок на АЕЦ "Козлодуй", възложено на фирма, отново близка до Манчев, както и поръчки, свързани с удължаването на живота на V и VI блок в "Козлодуй".

Мария Капон призова множащите анкетни комисии в Народното събрание да изяснят има ли конфликт на интереси или няма и дали някой има интерес да бави удължаването на V и VI блок на АЕЦ"Козлодуй", за да строи "Белене".

Единна народна партия инициира информационна кампания "БелЯ – Не", "защото така изглежда, че ГЕРБ и БСП имат съглашателство за това да има референдум", поясни Мария Капон. "Какво от това като хората кажат "да" или "не", кой ще плати цената", запита тя по повод на готвеното допитване. Този проект е неизгоден и прави страната ни зависима, изтъкна Мария Капон.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес