Русия била готова да преговаря по дълга за "Белене", въпреки съдебния иск за 1 млрд. евро

Делян Добрев: Възможностите за преговори са изчерпани, вече си говорят адвокатите

Част от предназначеното за АЕЦ "Белене" оборудване.

Руската корпорация "Росатом" е открита за преговори с България по дълга за спрения проект АЕЦ "Белене", въпреки подадения иск за 1 млрд. евро в парижкия арбитраж. Стига да има желание за преговори от българска страна, договорка може да има. Това съобщи в интервю за БНТ Сергей Новиков, говорител на президента на корпорацията, чието дъщерно дружество "Атомстройекспорт" (АСЕ) е изпълнител на проекта и заведе съдебния иск, определен от премиера Бойко Борисов като "вероломен".

Сергей Новиков заяви пред БНТ, че преговорите по дълга могат да вървят паралелно със съдебните процедури. От април досега София и Москва не са намерили решение за размера на дължимата сума, която "Росатом" не коментира как е изчислена.

Според осведомени източници, ако се стигне до решение по дълга, възможно е "Росатом" да коригира стойността на иска.

"Съдът още не се е състоял, затова работните групи имат всички шансове да се договорят преди съда. Това са процеси, които не противоречат един на друг. Ние сме открити за преговори, само от българската страна да има такава готовност", каза Новиков.

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев повтори пред БНТ, че искът е абсурден. Възможностите за преговори са изчерпани, вече си говорят адвокатите, поясни той в понеделник по телефона от Албания, където е на посещение с премиера Борисов.

"Росатом" са допуснали екип на БНТ да заснеме част от готовото оборудване за АЕЦ "Белене".

Руската корпорация твърди, че не е спирало изграждането на 8 парогенератори, 4 от които вече са готови, а други 4 в процес на изграждане. Първият поръчан реактор е готов, вторият бил почти готов.

"Ние сме задължени да произведем това изделие, българската страна е задължена да го плати. И както казах, процедура за официално оформяне на прекратяване на производството няма", заяви Генадий Тепкян, вицепрезидент на "Атомстройекспорт".

Министър Делян Добрев обаче каза, че още при посещението си в Москва на 31 март ясно е завил, включително и писмено, че България ще плати произведеното до тази дата оборудване. Тогава е изтекъл и срокът на последното подписано допълнение за удължаване на вече подписаните договори.

Както е известно, българското правителство възложи анализ, който да установи дали е възможно първият реактор за АЕЦ "Белене" да се използва като нов блок в действащата АЕЦ "Козлодуй".

Руски специалисти са коментирали пред БНТ, че на България ще ѝ е трудно да продаде втория реактор, тъй като той е пригоден точно за АЕЦ "Белене" и български експерти са удостоверявали качеството на изпълнение на всеки един етап и са давали зелена светлина за по-нататъшната работа.

Предложението на "Росатом" за разрешаване на проблема със съдебния иск чрез преговори става дни преди планираното посещение в България на руския президент Владимир Путин във връзка с финалното подписване на проекта "Южен поток". През септември Борисов каза, че срещата им нямало да бъде никак приятна на Путин, ако той е знаел за заведения иск от 1 млрд. евро. Тогава от Кремъл заявиха, че в графика на Путин няма такова посещение в България, но през последните седмици неофициално е потвърдено, че той ще пристигне през първата половина на ноември, а ако случайно това не стане, българският президент Росен Плевнелиев ще замине за Москва.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес