ГЕРБ и БСП се обвиняват взаимно, че бягат от референдум за "Белене"

Снимка: БГНЕС

Управляващите от ГЕРБ и опозицията в лицето на БСП продължиха в четвъртък чрез задочна размяна на реплики спора около евентуалния бъдещ референдум, като се обвиниха взаимно, че бягат от поставянето на въпроса за или против АЕЦ "Белене".

БСП: ГЕРБ вади "жилото" на референдума


ГЕРБ се опитват да извадят "жилото" на референдума, а именно спора за изграждането на ядрена централа на площадка "Белене", заяви в парламента депутатът от левицата Янаки Стоилов. Ние сме на страната на тези 760 хиляди български граждани, подписали се под въпроса в подписката, и срещу тях не могат да застанат 76 души от управляващата партия да подменят истинския въпрос, посочи Стоилов.

Вчера депутати от ГЕРБ предложиха въпросът за референдума да бъде "Да развиваме ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?". ГЕРБ предложи втори референдум, коментира по този повод заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов. Не се дръжте като мушмороци, не се опитвайте с дребни хитрини или чрез профанизиране да откраднете, да манипулирате или да смачкате инициативата за произвеждане на референдум с въпроса, който сме внесли, обърна се той към депутатите от управляващата партия.

Борисов: Тактиката на Станишев е да не се проведе референдум

Сергей Станишев иска да избяга от референдума, ползвайки противоконституционен текст. Затова, за да не може да избяга, ние сме му предложили текст, който абсолютно покрива въпроса, който те са задали - дали сме за строителството на нова ядрена централа. Така от Букурещ, където участва в конгреса на ЕНП, на обвиненията отговори премиерът Бойко Борисов.

"Когато се вкара конкретно един проект, референдумът става противоконституционен - всеки юрист ще каже това. Целта на Станишев е: противоконституционен текст,

президентът ще го внесе в Конституционния съд, той ще ни го върне, и - да не се проведе референдум. Това е неговата тактика. Ние, понеже искаме да чуем народа, казваме: "За или против сте строителството на нова ядрена централа", аргументира се Борисов на пресконференция в румънската столица, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

"Всички знаят, че това е "Белене""

Янаки Стоилов посочи, че спорният въпрос не е дали в България да съществува атомна или ядрена енергетика, днес разделителният въпрос е дали на площадката в Белене трябва да се изгради ядрена централа. Според него ГЕРБ иска да подмени въпроса за референдума така, че да не се окаже губещ в тази ситуация.

"Всички знаят, че решенията, разрешенията, строителството - става въпрос за "Белене". "Белене" просто не се слага като думичка, за да е конституционен текстът, и се провежда референдум. Той прави хората на малоумни. Напротив - ние сме за референдум и да не може да избяга от референдума, пускаме този текст и ще проведем референдум", заяви от своя страна Борисов.

"Станишев веднъж не подписа договора, той се измъкна, че това го подписвала НЕК, но - НЕК е сто процента държавна фирма, ако ѝ разпоредят, ще подпише договора, иначе ще смениш началника, ще сложиш друг. Веднъж избяга и не подписа договора, сега вече бяга и от референдума... Въпросът го формулирам още веднъж: Съгласни ли сте да бъде построена нова ядрена централа? Всички знаят, че това е "Белене", вие, медиите, всеки ден ще го тръбите. Няма да има човек, който да си мисли, че това не е площадка "Белене", а е някъде на друго място. Референдум се провежда, чуваме народа и се взима решение", обясни премиерът.

"Атомна" или "ядрена"

По повод на спора с ГЕРБ за думата "атомна" или "ядрена" електроцентрала, Румен Овчаров посочи, че представителите на 150 страни са кръстили организацията си - Международна агенция за атомна енергия. Сигурно работещите в АЕЦ "Козлодуй" са по-малко специалисти и на тях не им е дошло на ум, че централата трябва да бъде ядрена, коментира още той.

Овчаров обясни, че тази енергия се получава от деленето на атомното ядро, но този тип централи се наричат атомни, защото в един период от време е имало проект за термоядрени централи, които е трябвало да получават енергия от сливането на ядрата. Затова едните са наречени атомни, а другите са термоядрени или ядрени, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България