Антигенните тестове ще бъдат официално признати до седмица

Антигенните тестове ще бъдат официално признати до седмица

Хората с положителен антигенен тест и изявена клинична картина ще бъдат официално признати за случаи на коронавирус. Така те ще влязат в официалната статистика и ще подлежат на карантина, както и установените с PCR изследвания. Очаква се това се случи след 21 декември, обяви в понеделник здравният министър Костадин Ангелов, който заедно със заместника си Слави Пачалов провериха наличните количества на антигенни тестове и на предпазни средства за медицински персонал в Централната складова база на БЧК в с. Лозен.

"При положителен антигенен тест и изявена клинична картина хората ще попадат в хипотезата на позитивен пациент и, съответно, той трябва да бъде в изолация 14 дни, а неговите контакти от първи ред - да бъдат с карантина, която е 10-дневната, както е с PCR тестове", обяви Ангелов.

Направления за бързите тестове ще могат да издават личните лекари. 

Ангелов информира, че са осигурени близо 1 200 000 антигени теста за страната .

"С тези антигенни тестове ще обезпечим нуждата на държавата от възможности за тестване на всички пациенти, които имат оплаквания, които са относими към Covid-инфекцията. До 21-ви очаквам комисията от експерти в Министерство на здравеопазването да приключи работа и да признаем антигените тестове като тестове, с които можем, при наличие на клинична картина, държа да го подчертая, и позитивен тест тестовете да бъдат приравнени с PCR тестовете и да започват да влизат в регистрите, които водим за Covid заболявания", каза Ангелов.

В момента положителните проби от антигенни тестове не влизат в официалната статистика, което я изкривява. Освен това хората с положителни антигенни тестове нямат право на болничен за коронавирус и не подлежат на карантина, техните контактни лица – също. До скоро хората с положителни антигенни тестове нямаха и никаква възможност за потвърждаването им с PCR с публични средства.

Относно очакваната у нас ваксината Ангелов каза, че тя е минала всички фази на клиничните изпитвания и е много надеждна. Все още няма яснота какъв процент от лекарите в страната са пожелали да се ваксинират. Здравният министър очаква по-късно днес да се запознае с тези данни.

Той допълни, че все още е рано да се говори за разхлабване на мерките.

"До края на седмицата ще бъде решено дали ще има разхлабване на противоепидемичните мерки. Моето лично мнение е, че нощните заведения трябва да продължат да бъдат затворени, а по отношение на училищата и детските градини, на 21-ви, според мен, е рано да бъдат отворени, тъй като предстоят коледни и новогодишни празници. Те могат да бъдат отворени след Нова година. Предстои да вземем решение за ресторантите и за големите търговски обекти. Настоявам всичко да бъде максимално сигурно за българските граждани, защото ако продължаваме да плащаме цената от 150 загубили живота си българи, това не е добре", обясни министър Ангелов.

Ангелов пое ангажимент предпазни средства да бъдат осигурени в цялата страна:

"Лични предпазни средства ще бъдат раздадени, освен на лечебните заведения за болнична медицинска помощ, и в съответните ДКЦ-та, където са разкрити центровете за спешна медицинска помощ и навсякъде, където има нужда", увери министърът. Според него кампаниите за дарения на такива средства в болниците не са продиктувани от недостиг, а "защото изпълнителните директори искат да осигурят по-големи количества".

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?