Костадин Ангелов: Работим за приравняване на антигенните тестове към PCR

Костадин Ангелов: Работим за приравняване на антигенните тестове към PCR

Министерството на здравеопазването работи за признаването на резултатите от антигенните тестове като официални, наравно с тези от PCR изследванията. "Работим по този въпрос. На почти всички експерти в момента надделяват позициите в тази посока. Очаквам категорично становище най-късно другата седмица и след това да има мой акт, с който да го направим", коментира здравният министър Костадин Ангелов във вторник пред журналисти . По думите му на този етап мнението на експертите клони към приравняване на резултатите от антигенните тестове с тези от PCR изследванията.

Ангелов каза, че самият той винаги е бил радетел за приравняването им, но се съобразява с мнението на експертите. Коментарът на Ангелов идва след като в края на миналата седмица Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) актуализира дефиницията за "случай на Covid-19" и включи бързите антигенни тестове като лабораторен метод за доказване на инфекцията наравно с PCR изследванията.

Това дава зелена светлина на държавите в ЕС, в това число и България, да актуализират собствените си дефиниции, така че хората с положителни проби от антигенните тестове да влязат в официалната статистика със заразените с всички произтичащи от това последици.

Както Mediapool писа до миналата седмица потвърждаването на резултатите от бързите антигенните тестове с PCR беше трудно достъпно, което оставя голям брой заразени с Covid-19 извън официалната статистика. Това освен, че изкривява картината за заболеваемостта, създава проблеми с болничните, карантинирането и изолацията на заразените и техните контактни, затруднява и приемът в болница. Оставянето на хората с бързи антигенни тестове извън официалната статистика има и чисто финансови измерения, тъй като спестява публични разходи за болнични, за лечение в болница и работа на първа линия на ангажирания медицински персонал, тъй като за всичко това е необходимо случаите да са потвърдени с PCR.

Въпреки променената дефиниция за случай на ECDC Ангелов каза във вторник, че няма категорично становище на европейско ниво, а има препоръка, която казва, че в големи колективи антигенните тестове могат да се ползват за скрининг и да се потвърждават с PCR тест.

По думите му все още "има спорове на отделни колеги за тяхната 100 процентова точност" (на антигенните тестове). Все пак преобладаващото експертно мнение било по-скоро за приравняване на резултатите от двата вида теста.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?