Омбудсманът сезира ЕК за проблема на 100 000 преболедували без право на сертификат

Омбудсманът сезира ЕК за проблема на 100 000 преболедували без право на сертификат

Омбудсманът Диана Ковачева сезира служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, европейския омбудсман и ЕК за проблема на над 100 000 български граждани, които са преболедували Covid- 19, но не могат да получат цифрови Covid-сертификати на ЕС. Причината е, че при тях коронавирусната инфекция е установена с положителен бърз антигенен тест и въпреки, че са били регистрирани в РЗИ и карантинирани, тези граждани нямат право на евросертификат. Според изискванията на новия регламент такъв се издава само ако болестта е установена с положителен PCR.

"Непризнаването на резултатите от бързите антигенни тестове като основание за издаване на сертификат за преболедуване, в рамката на цифрови Covid сертификати на ЕС, създава предпоставки за неравнопоставеност, нарушава граждански права и е несправедливо", посочва Ковачева.

В препоръка до зравния министър Стойчо Кацаров Ковачева обръща внимание и на факта, че сериозно се нарушават правата и на други десетки хиляди граждани, при които болестта е протекла безсимптомно, но е доказана с антитела и имат изграден имунитет срещу заразата. Те обаче също не попадат по никакъв начин в приетите общи условия за издаването на сертификат. Освен това, тези хора не могат да бъдат и ваксинирани, тъй като лекуващите им лекари посочват наличието на висок титър на антитела срещу SARS-CoV-2 като противопоказание за поставяне на ваксина.

Във връзка с тези проблеми, омбудсманът поиска от министър Кацаров отново да повдигне темата на срещата на министрите на здравеопазването на страните от ЕС на 14 и 15 юни в Люксембург, когато ще се проведе заседание на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси. Омбудсманът подчертава, че моментът е подходящ, въпреки че възможността за признаване на преболедуван COVID-19 с бърз антигенен тест засега не получава достатъчна подкрепа в рамките на преговорите по акта между Европейския парламент и Съвета.

През декември 2020 година Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) включи бързите антигенни тестове като официален лабораторен метод за доказване на инфекцията наравно с PCR изследванията. Това даде зелена светлина на държавите в ЕС, в това число и България, да актуализират собствените си дефиниции за Covid-сллучай, така че хората, диагностицирани с лабораторни антигенни тестове да влязат в официалната статистика със заразените с всички произтичащи от това последици. На 22 декември 2020 година със заповед на здравния министър резултатите от лабораторните антигенни тестове бяха признати у нас и диагностицираните по този начин хора бяха включени в официалната статистика.

Въпреки че първоначално беше предвидена от ЕК възможност и антигенните тестове да важат за Covid-сертификатите и това беше подкрепено от някои страни, сред които и България, опцията не е получила достатъчно подкрепа в рамките на европейските преговори и в окончателния вариант е отпаднала.

"Казусът с издаването на сертификати и антигенните тестове не зависи от Министерството на здравеопазването, а от Европейската комисия. Водят се разговори и тече процедура. Ще настояваме този казус да се уреди. Предполагаме, че до 15 юни всичко ще е ясно", коментира в четвъртък зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров пред Нова телевизия.

Ковачева изпрати и писма до европейския омбудсман Емили О'Райли, до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и двамата еврокомисари – по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду и по правосъдието Дидие Рейндерс, в които подробно ги информира за проблема, като посочва, че сертификат за преболедуване би трябвало да се издава и при наличие на положителен бърз тест за антигени за Covid-19, и при положителен резултат от изследване за антитела срещу SARS-CoV-2.

"Към омбудсмана на Република България за съдействие се обърнаха граждани, във връзка с издаването на Цифрови COVID сертификати на ЕС. Посочват нарушени свои права и отбелязват, че към момента е регламентирано издаването на сертификат за преболедуване само в случаите, при които COVID-19 е установен с изследване по метода на полимеразна верижна реакция (PCR). Същевременно, бързите антигенни тестове за SARS-CoV-2 в Република България са официално регламентирани като метод за доказване на случаи на COVID-19, съответно поставяне под изолация на пациентите с положителен резултат от бърз антигенен тест", пише омбудсманът и настоява да бъде намерено решение.

"Със загриженост за правата на гражданите се обръщам към Вас с молба за разглеждане на поставените проблеми, като очаквам да бъдат обсъдени всички възможности и намерено решение, с което да се гарантират правата на всички граждани. Предвид големия брой жалби и наличието на данни за неравнопоставеност на преболедувалите COVID-19 граждани, намирам за уместно тези въпроси да бъдат задълбочено обсъдени в контекста на правомощието на Европейската комисия да приема делегирани актове", посочва още Диана Ковачева.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус