Антимафиот отказал 200 лева подкуп

Служител на НСБОП отказа подкуп след като установи отклоняване от митнически режим на вносна стока от Румъния, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В края на април собственик на търговска фирма от Омуртаг внесъл от северната ни съседка през ГКПП Оряхово китайски маратонки, натоварени в микробус. В срок от една седмица товарът, обявен като румънска стока, трябвало да бъде обмитен на митническо бюро-Илиянци, но при проверка е установено, че до началото на месец август митническа декларация за вноса не е подадена.

За изясняване на причините за забавянето е изпратена мобилна митническа група, в която е включен и служител на сектор "Стокова контрабанда" към НСБОП.

По време на проверката, като близък на вносителя, се появил Живко Б. (42 г.) Той се представил като служител на МВР, разказал за близките си контакти с представители на ръководството на вътрешното ведомство, предложил на спецполицая ходатайство за издигане в кариерата му, а също и подкуп от 600 евро.

Антимафиотът информирал ръководството на националната служба, след което негови колеги от направление "Антикорупция" взели мерки, за да документират случая на опит за корупция.

В ранния следобед във вторник, след кратка среща в заведение в близост до Митническото бюро в Илиянци, таксиметровият шофьор, какъвто се оказал Живко, небрежно подхвърлил цигарена кутия. В нея са намерени скрити част от предложената сума - четири банкноти по 50 лева. Веднага след предаване на подкупа Живко е задържан.

По случая е образувано следствено дело в Столична следствена служба, а материалите за констатираните митнически нарушения ще бъдат предоставени на ръководството на Агенция "Митници" за образуване на митническо дознание.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?