Апелативният съд оправда Румен Петков

Апелативният съд оправда Румен Петков
Софийският апелативен съд съд оправда бившия вътрешен министър Румен Петков, обвинен в осветяването на секретния сътрудник Алексей Петров.

Апелативните съдии потвърдиха решението на градския съд от 20 ноември миналата година. Мотивът, с който градският съдия Алексей Трифонов оправда Петков тогава бе, че длъжността на секретния сътрудник Алексей Петров не е държавна тайна.

Разкриването на секретния офицер на службите стана в разгара на миналогодишния корупционен скандал в МВР, който доведе до оставката на Румен Петков. 

На 26 март 2008 г. бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов заяви пред вътрешната комисия в НС, че бившата барета Алексей Петров е посредничил за срещата на Румен Петков с дупнишките бизнесмени братя Галеви, които към момента са в ареста по обвинения за рекет и изнудване.

В 00.36 ч. на 27 март агенция Фокус съобщи, че Танов е казал пред комисията в парламента, че Алексей Петров е присъствал на срещата на Петков с Галеви и така го е разконспирирал като секретен сътрудник на службите. В 7.12 ч. Румен Петков даде специално изявление колко е възмутен и отвратен от постъпката на Танов, чиято "низост" довела дотам, да бъде "разкрита самоличността на един офицер на прикритие, който е бил отличаван за добрата си работа в полза на държавата".

След това Петков заяви на нарочна пресконференция: "Още веднъж ще подчертая и го казвам с болка - човек, който е работил 8 години за държавата, да бъде изнесен и изпържен по такъв начин! Струва ми се отвратително...Не виждам сега кой може да поеме отговорност за сигурността на Алексей Петров.”

Танов не оспори, че е съобщил пред депутатите как Алексей Петров е бил посредник в срещата, но изтъкна, че не е заявявал в кое му качество. Членове на вътрешната комисия от различни партии потвърдиха думите на Танов.

В момента Петров е съветник на председателя на ДАНС Петко Сертов. Огласяването на "посредника" в качеството му на секретен сътрудник на службите доведе до различни последствия: срещу Петков бе образувано производство, а Алексей Петров бе "устроен", по думите на Сертов, на работа в ДАНС.

Споделяне

Още от България