Апелативният спецсъд потвърди изобилието от доказателства срещу Иванчева

Обвинението представи 10 тома СРС-та, които защитата дори не коментира

Сн. БГНЕС

Апелативният спецсъд изцяло потвърди в четвъртък определението на първата инстанция отпреди седмица и окончателно остави в ареста кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия кмет на района от ГЕРБ Петко Дюлгеров, обвинени за подкуп от общо 70 000 евро.

Подобно на съдия Пламен Панайотов от спецсъда, апелативните му колеги Даниела Росенова, Веселина Вълева и Магдалена Лазарова отхвърлиха възраженията на защитата по случая, съгласявайки се, че тезата на обвинението е подкрепена от изобилие от годни доказателства.

Наред с посочените преди седмица показания на потърпевшия строителен предприемач Александър Ваклин, съпругата му Полина, служителката им Галина Димитрова, секретарката на "Младост" Маргарита Стоянова и обясненията на обвиняемия Дюлгеров, в четвъртък бяха представени и събраните със специални разузнавателни средства (СРС) данни срещу Иванчева.

Спецпрокуратурата приложи по делото 10 тома със секретни доказателства, които защитата дори не пожела да коментира в пледоариите си пред спецсъда. Като формална причина адвокатката на Дюгеров Мариана Тодорова посочи факта, че била подписала декларация да не разгласява тази информация и нямало да го прави, за да не ѝ повдигнат обвинение. Абсурден довод предвид обстоятелството, че става въпрос за съдебно заседание, а не за изявление пред медиите.

Сред новопредставените доказателства бяха и заключенията по две видео-технически експертизи, изследвали записи на срещи между Дюлгеров и Ваклин, а след това и между Дюлгеров и Иванчева и Петрова, за които се твърди, че са проведени в деня на акцията – 17 април.

От тях стана ясно, че на записа от срещата на обвиняемия като посредник в схемата с бизнесмена се виждало как Ваклин подава на Дюлгеров нещо, завито в хартия. На кадрите от срещата с кметицата и заместничката ѝ обаче не се вижда Дюлгеров да дава каквото и да е на двете. Затова и тезата на обвинението е, че едва след това той се качил в колата им и там оставил парите, взимайки комисионна от 14 000 евро.

Според адвокат Тодорова обаче това твърдение се подкрепя единствено от служителите на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), наблюдавали обвиняемите и разпитани впоследствие като свидетели. Въпреки че законът не допуска те да извършват т.нар. оперативно наблюдение. По този въпрос прокуратурата твърди, че те са дали показания като граждани.

Апелативният спецсъд обаче изтъкна, че в комбинация всички доказателства недвусмислено водят към извода, че тримата обвиняеми са участвали в корупционната схема по начина, описан от разследващите. И това се потвърждава не само от обясненията на самия Дюлгеров, а и от показанията на секретарката на Иванчева и друга служителка на общината.

Според разказа на Маргарита Стоянова пред разследващите Иванчева ѝ се обадила непосредствено след момента, в който се твърди, че е получила подкупа, и ѝ наредила да задвижи преписката по проекта на Ваклин, бавена неоснователно над 1 година.

В тази посока са и показанията на служителката в община "Младост" Росица Семова, свидетелствала, че веднага след като въпросната преписка ѝ била разпределена, кметицата ѝ наредила устно да не прави нищо по нея. Дори указала на Стоянова при отказ на Семова да бездейства, да прехвърли преписката от нея на кметицата.

Магистратите обърнаха сериозно внимание и на съмненията на защитата, че в случая има данни за провокация към подкуп, извършена от Ваклин. Те цитираха решение на Върховния касационен съд, според което провокация към подкуп може да има само тогава, когато даващия подкуп го прави с единствената цел да уличи приемащия.

"В случая инициативата не изхожда от свидетеля Ваклин. Доказателствата говорят, че той е бил поставен в ситуация от Иванчева, че да търси изход", посочи съдията-докладчик Веселина Вълева.

Този извод бе аргументиран със следната хронология: на 16 юни м.г. в община "Младост" е депозирано решението на главния архитект на София Здравко Здравков за промяна на подробния устройствен план във връзка с проекта на предприемача. Следва общината да издаде съобщение до заинтересованите лица, с което да стартира процедурата. Това обаче така и не се случва и Ваклин провежда личен разговор с Иванчева. Дори разпорежда на служителката си Галя Димитрова да проверява всеки вторник и четвъртък за движение по преписката.

През януаи т.г. бизнесменът решава да уговори още две срещи с Иванчева, от които обаче отново не произлиза никакъв резултат. Следват негови жалби до Административен съд-София град, Столичен общински съвет и главния архитект.

"Едва след това той търси други способи за решаване на проблема", записа апелативният спецсъд в определението си, с което опроверга твърдението на адвоката на Иванчева Марин Марковски, че Ваклин не е използвал законовите начини, за да упражни натиск върху клиентката му, така че тя да си свърши работата.

По думите на наблюдаващия прокурор по делото Илиян Рангелова, Иванчева е "поставила на колене" бизнеса на потърпевшия строителен предприемач, за да се стигне до това, което "всички видяхме".

Уклончиво той потвърди и неофициалната информация, че по случая за кратко е бил задържан и четвърти човек – Стефан Дишев, който обаче в момента няма качеството нито на обвиняем, нито на свидетел. Каква е неговата роля в случая засега спецпрокуратурата отказва да посочи, но в някои медии се появиха непотвърдени данни, че става въпрос за човека, с който Иванчева живее на семейни начала.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?