Заместниците на Иванчева се заемат със забавени от нея 200 - 300 преписки

Общинският съвет избра Владимир Клисуров временно да управлява район "Младост"

Румен Русев (вляво) и Владимир Клирусов (вдясно) обявиха, че ще работят като екип. Сн. БГНЕС

Първата работа на заместниците на кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева ще е да прегледат и придвижат забавени от нея 200 - 300 преписки. Някои от тях престоявали в кабинета на кмета от 4 - 6 месеца. Именно забавена преписка е в основата на задържането на Иванчева по обвинение за подкуп.

В четвъртък Столичният общински съвет избра зам.-кметът Владимир Клисуров да поеме управлението на района при отсъствието на титуляра, въпреки че самият Клисуров заяви ден по-рано, че не желае това. Според председателя на общинския съвет Елен Герджиков обаче няма законов механизъм за отказ, а в същото време Клисуров е посочен от действащия районен кмет, а общинските съветници искат да изпълнят волята на Иванчева за това кой да я замести.

Клисуров обяви в четвъртък, че е длъжен да се съобрази с решението на общинския съвет, но не се чувства компетентен по основния проблем в района - строителството. За това по този въпрос ще разчита на колегата си арх. Румен Русев. За него пък Иванчева заяви, че Русев е в основата на заговор срещу нея, довел до ареста ѝ. Русев отрича. В четвъртък той обясни, че не е виждал забавените преписки. "Не знам защо не са придвижени. Може би са свързани със строителство. Те са при Иванчева", каза Русев.

Той добави, че с кметицата на района имали "служебен раздор", тъй като Русев поискал документите за "по-малките неща" като документи за строежи на къщи, за изгребни ями, огради, издаване на административен адрес да се насочват директно към него и администрацията, която ръководи, а не да минават през кмета. Иванчева обаче отказала.

Кметът Йорданка Фандъкова коментира, че няма обяснение за забавените преписки в район "Младост". "За всеки получен сигнал за такъв проблем, изпращаме писма до районните кметове, за да им напомним да изпълнят задълженията си", обясни тя и припомни, че за район "Младост" са постъпвали много оплаквания.

Само касаещите работата на главния архитект Здравко Здравков забавени преписки са над 20. Ставало въпрос за 13 издадени от него разрешения за строеж, които районният кмет по закон трябва да съобщи на инвеститорите, но не го е направил. Забавените градоустройствени преписки, които отново изискват от районната администрация само формално обявяване, били над 10.

Зам.-кметът на "Младост" Румен Русев коментира лаконично нападките на Иванчева срещу него. Той обясни, че никой в администрацията не ги приема насериозно, че не се е виждал с бизнесмена, осигурил парите за подкупа на Иванчева - Александър Ваклин и че досега с кметицата работили заедно. Зам.-кметът потвърди, че Иванчева искала от инвеститори в района да облагородяват детски площадки и санират училища, но това не е обвързвано с придвижването на документите за техните проекти. Русев обяви, че одобрява тази практика на районния кмет.

Двамата заместници на Иванчева декларираха, че ще работят в екип, имат си доверие един на друг и ще направят всичко възможно, за да възстановят нормалния ритъм на работа в администрацията. До края на месеца служителите щели да получат заплатите си, да се изплатят субсидиите на училища и детски градини, които също минават през района.

Споделяне

Още по темата

Още от България