Apple представи историческа серия от "чудовищни нововъведения"

Хиляди изпълниха в четвъртък залата Bill Graham Civic Auditorium в центъра на Сан Франциско в очакване на представянето на историческата серия от "чудовищни нововъведения" на Apple, както ги определи шефът на калифорнийската компания Тим Кук.

По отношение на iPhone 6S – последната версия на стария хит, Кук подчерта, че новите айфони може да изглеждат познато, но всичко е променено.

На първо място той посочи новите начини на допир. Новите телефони, вече решени в розово-златно, имат нова версия на force-touch, подобно на Apple Watch. Технологията е наречена 3D Touch и разпознава колко силно натискаме дисплея. При по-дълго натискане излизат опции за бърз достъп – нещо като десния клик на мишката на компютъра.

3D Touch ще позволява по бързи действия в приложенията – да прегледаме мейл без да го отваряме, бърз поглед върху календара, докато сме в съобщение, за да проверим дали сме свободни, или превюта на сайтове без да влизаме в браузър.

Вече няма да е нужно да отваряме апове, за да ги използваме – силно натискане на иконка на приложение ще дава опции директно на главния екран. Ще може да се пуска плейлист директно през iTunes и да се достъпва предната камера от приложението. 3D Touch дава и нови опции за контрол при игрите.

Хендсфри функционалността на Siri вече няма да зависи от това дали телефонът е включен за зареждане. Освен това новата версия разполага с 12-мегапикселова камера, която може да заснема 4К видео, достъпно за редактиране директно в iMovie.

Сред новостите е и режима "Live Photos" – с по-силно натискане върху снимка ще можем да я превърнем в кратко анимирано изображение със звук. Щом отворим приложението на камерата, то ще записва автоматично 1.5 секунди, за да правим "живи снимки", подобни на GIF. Цените остават същите, а новите модели излизат на пазара в 12 страни от 25 септември.

Сред революционните си обновления компанията от Купертино бе отделила основно място и на новия 12.9-инчов iPad Pro, наречен от Кук "най-голямата новина за iPad, откакто има iPad".

Големината и широчината му съвпадат напълно с тези на iPad Air 2, но по думите на маркетинг директора Фил Шилер производителността му е като на настолен компютър. Батерията му държи 10 часа и има четири отделни съраунд високоговорителя.

iPad Pro е с дебелина 6.9 мм и тежи 712 грама. Теглото му е почти колкото на оригиналния iPad, но е със 78% по-голям екран от прародителя си, представен за първи път през 2010 г. Екранът му има 5.6 милиона пиксела – повече от 15-инчовия MacBook Pro с Retina дисплей.

По време на зрелищното представяне шефове от Microsoft и Adobe демонстрираха къде стои таблетът в сравнение с настолни компютри и лаптопи при извършването на различни задачи, като редактиране на Word документи и презентации в PowerPoint, или снимки във Photoshop. Новият iPad Pro се справи отлично с всички задачи.

Продажбата му в САЩ стартира през ноември с начална цена $799 за модела с 32 GB памет.

След него бе представена и Apple Smart Keyboard, в която се използва същата технология на клавишите като в MacBook, но работи само с iPad Pro. Цената ѝ е $169 и също ще се продава от ноември.

Към тях от Apple прибавят и чувствителен на натиск стилус, който може да се ползва заедно с пръсти на iPad Pro. "Моливът" позволява на потребителите да рисуват с него като с истински – различните нива на натиск се превръщат в линии с различна дебелина. Рисуването под различен ъгъл пък променя степента на светлосенките.

Pencil ще дава възможност на потребителите да маркират мейли и бележки с рисунки, както и да редактират документи в Microsoft Office. Според презентационното видео Pencil се усеща като истински инструмент за рисуване. Батерията държи часове и може да се зарежда с порта lighting bolt. Цената му е $99 и също влиза в продажба през ноември.

По време на историческото събитие в Сан Франциско бе обявено и следващото поколение Apple TV. Сетъпбоксът на компанията е с нов дизайн и нова оперативна система – tvOS, както и ново дистационно със Siri.

С помощта на гласовия асистент потребителите ще могат да търсят конкретно съдържание из приложенията, включително в iTunes, Netflix, Hulu, HBO и Showtime. Революционното е, че Siri може да бъде помолена да търси филми с конкретни актьори или, например, "онзи епизод на "Модерно семейство" с Едуард Нортън".

Новото чувствително на допир дистанционно на Apple TV пък позволява да плъзгате с различна скорост, с което да контролирате новата операционна система, а освен това разполага и джойстик за видеоигри.

Сред представените от компанията нови приложения са радиото Beats 1, което вече е в Apple TV, както и обновени апове на HBO, Hulu и Netflix. С новата операционна система ще е по-лесно за разработчиците от трети страни да създават собствени приложения. Продажбата започва през октомври на цена $149.

Игрите също не бяха подминати, като на представянето стана ясно, че скоро потребителите ще имат достъп до Infinity Star Wars на Disney, Guitar Hero на Activision и популярната за таблети и телефони Crossy Road. Освен дистанционното ще може да се ползват и други iOS устройства за мултиплейър. Дистанционното пък разполага с функция, подобна на Wii на Nintendo, която разпознава движение и позволява нов тип игри.

Apple представи няколко нови модела Apple Watch, включително три нови дизайна с висококачествени кожени каишки от френската модна къща Hermes. Те са на цени между $1100 и $1500.

Тим Кук представи и нов начин за покупка в САЩ чрез абонаментна програма, струваща $32 на месец, и включваща Apple Care и отключен телефон. Облакът на Apple – iCloud, пък поевтинява – 50 GB пространство вече е $0.99 на месец, а 200 GB – $2.99.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес