Арестувана е шефката на Басейнова дирекция-Пловдив

Причината е длъжностно престъпление, а не речните замърсявания

Арестуваната директорка на басейновата дирекция, сн. Радио Пловдив

За 24 часа бе арестувана в понеделник директорката на Басейнова дирекция-Източнобеломорски район инж. Цветелина Кънева. Единственото, което съобщават от прокуратурата е, че акцията в офисите на басейновата дирекция в Пловдив е по разследване за длъжностно престъпление. Претърсвания , изземвания и разпити на свидетели били извършени и на други места, посочват от държавното обвинение. То обещава повече информация да бъде дадена във вторник.

Акцията започна сутринта, когато полицейски части с маски и оръжия блокираха входа пред Басейнова дирекция. Бяха изнесени кашони с документация. На излизане от сградата прокурор Марин Пелтеков от Окръжна прокуратура Пловдив отказа да коментира, а пиарът на Басейнова дирекция Лиляна Барганова съобщи, че няма информация за какво е задържана директорката и че продължават да работят. На въпрос изненадани ли са от акцията, тя отговори:

"Не сме изненадани, в смисъл такъв, че в държавата се проверява работата на всички държавни институции. Не мога да давам мнение за работата на прокуратурата. Винаги сме били коректни към вас. Но темата не е към нас. Обърнете се към органите, които са компетентни4, каза тя, цитирана от БНР .

Действията на органите на реда не са свързани със зачестилите замърсявания на реките в региона, заяви обаче директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Йордан Рогачев.

През уикенда Районна прокуратура-Асеновград повдигна обвинение на управителя на "Лъки Инвест" АД и на отговорника на хвостохранилището на дружеството за това, че са допуснали замърсяване с цианиди на водите на река Юговска. Това е станало през незаконно инсталирани тръби, за които в неделя вечерта от екоминистерството събощихач, се бали демонтирани.

84-годишният управител на предприятието Любен Васев и 55-годишният Румен Караисенов са задържани с постановления на наблюдаващия прокурор за 72 часа.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което са обвинени, е затвор от 1 до 5 години и глоба от 5 000 до 30 000 лева, за това, че са допуснали замърсяването на реката, съобщи прокурорът Венелин Савов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?