Армията на Асад и силите на опозицията водят ожесточена битка за Алепо

Таря Халонен и Марти Ахтисаари са сред имената, спрягани за нов пратеник за мир в Сирия

Армията на Асад и силите на опозицията водят ожесточена битка за Алепо

Сирийската армия и силите на опозицията водят ожесточена битка за контрол върху втория по големина в страната град Алепо. Армията на президента Башар Асад обстреля редица квартали, в някои градски райони също се чуха изстрели, съобщиха правозащитници, цитирани от Франс прес.

Сраженията продължават на много места в Сирия, като само в сряда са взели 167 жертви, от които 95 цивилни. От началото на съпротивата срещу режима на Асад вече са загинали повече от 20 хиляди души.

Сирийският президент назначи трети за годината министър-председател

Сирийският президент Башар Асад назначи на 9 август министъра на здравеопазването Уаел ал Халки за премиер след бягството в Йордания по-рано тази седмица на премиера Рияд Хиджаб, предаде
Ройтерс.

Халки е роден през 1964 г. в южната провинция Дераа, където избухна 17-месечното въстание срещу Асад. Той заема мястото на временния премиер Омар Галауанджи, който бе назначен часове след бягството на Хиджаб в Йордания.

Още

Очаква се тази седмица генералният секретар на ООН Бан Ки-мун да обяви новия пратеник за мир в Сирия, след като Кофи Анан се оттегли от мисията.

Британският вестник "Гардиън" посочва за възможни негови наследници бившата президентка на Финландия Таря Халонен и посредникът в много мирни преговори Марти Ахтисаари, но засега не е ясно дали Арабската лига би се съгласила с тези кандидатури.

Все повече висши военни напускат режима, но той все още изглежда относително стабилно. Русия и Китай пък са твърди в позицията си да не допуснат външна намеса в страната.

В четвъртък в Техеран ще се проведе среща за Сирия, в която се очаква да участват представители на 12 или 13 държави от Азия, Африка и Латинска Америка.

Съседен на Сирия Ливан и подалият оставка емисар на ООН и Арабската лига Кофи Анан обявиха, че няма да пратят представител на консултациите в Техеран.

Иран е главният регионален съюзник на режима на Башар Асад. Техеран редовно обвинява САЩ, Саудитска Арабия, Катар и Турция, че оказват военна помощ на сирийските бунтовници, а САЩ и сирийската опозиция обвиняват на свой ред Техеран, че поддържа сирийския режим.

Депутати от кувейтската опозиция, подкрепяща сирийските бунтовници, заявиха, че Кувейт не трябва да участва в консултациите.

Участието в срещата в Техеран би трябвало да се откаже, тъй като ръцете на Иран са изцапани със сирийска кръв, заяви кувейтският депутат ислямист Уалид ал Табатабай. Освен това целта на срещата е спасяването на режима на Асад, добави той.

Руският посланик в Техеран може да вземе участие в консултативната среща за Сирия, съобщи руското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?