Напрежението ескалира

Армията в Египет заплаши да се намеси на страната на "народната воля"

16 души загинаха, а стотици са ранени при сблъсъци между противници и поддръжници на президента Морси

Протестът в Кайро

Египетската армия обяви, че дава ултиматум от 48 часа на партиите да решат политическата криза в страната и да отговорят на исканията на протестиращите или ще се намеси и ще предложи собствена "пътна карта за бъдещето".

 

В изявление, прочетено по телевизията, генерал Абдел Фатах ас Сиси, който е главнокомандващ на въоръжените сили, нарече вчерашните масови протести в Кайро с искане за оставката на президента ислямист Мохамед Морси "безпрецедентен израз на народната воля".

 

Напрежението в Египет ескалира, като при сблъсъци между поддръжници и противници на президента Мохамед Морси загинаха 16 души. В неделя в цялата страна се проведоха митинги против и в подкрепа на Морси, като повече от 600 души са пострадали.

 

В понеделник протестиращи нападнаха щаб-квартирата на управляващото движение Мюсюлмански братя в Кайро. Малко по-рано движението "Тамаруд" (Бунт), което стана инициатор на протестите срещу президента Мохамед Морси, призова заяви в декларация, че "президентът има време до 17 часа във вторник, за да се откаже от пълномощията си и да даде възможност на държавните структури да подготвят предсрочни президентски избори.

 

"В противен случай ние ще призовем египетския народ към масови протестни акции на всички площади, включително пред президентския дворец и към всеобщи акции на гражданско неподчинение," се казва в декларацията на младежките лидери.

 

"Не приемаме междинни решения и компромиси, не може да има друга алтернатива, освен мирното завършване на властта на Мюсюлманските братя и на техния избраник Морси."

 

В същото време движението обещава, че "няма да допусне кръвопролития и да позволи страната да се плъзне в котела на гражданската война."

 

Опозицията твърди, че е събрала повече от 22 млн. подписи в подкрепа на исканията си.

 

Междувременно президентският говорител Омер Амер заяви, че Морси е наясно, че е направил грешки и е готов да ги поправи.

 

Той добави, че президентът очаква реакции на призива си за национален диалог и е готов "да чуе всеки“.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?