Асад: "Руското оръжие показа превъзходство над оръжието на агресорите"

Той се закани западни енергийни компании да не получат поръчки за възстановяването на Сирия

Президентът Башар Асад не е напуснал страната си, написа руският депутат Дмитрий Саблин на официалната си страница, публикувайки снимка, на която се вижда как той се здрависва с Асад.

Сирийският президент Башар Асад е дал висока оценка на съветското въоръжение, използвано за отразяване на ракетния удар на САЩ, Великобритания и Франция по сирийски цели, предаде ТАСС. Това съобщи в неделя депутатът от руската Държавна дума Сергей Железняк, член на ръководството на партията "Единна Русия", след среща на руски парламентаристи с Асад.

Железняк каза, че от гледна точка на Асад американско-британско-френските удари от събота сутринта са били агресия и руските депутати споделят тази позиция. Асад се е изказал много добре за "руското оръжие, показало превъзходство над оръжието на агресорите", каза Железняк.

Тази оценка потвърди и Дмитрий Саблин, ръководителят на руската делегация. По думите му Асад е изтъкнал, че ударите са били отблъснати от Сирия "със съветски ракети, произведени през 70-те години", посочил е също, че от 90-те години в американски филми руското оръжие е било показвано като "изостанало", но сега е станало ясно кой наистина изостава.

Оценките на Асад, за които свидетелстват руските му съюзници, са допълнение към руската версия за западните удари, нанесени по военни и военноизследовтелски обекти на сирийския режим с главна цел да предотвратят по-нататъшно използване на химическо оръжие от негова страна.

Още в първата си реакция на ударите Русия обяви, че сирийската армия е свалила почти три четвърти от крилатите ракети, изстреляни срещу нейни цели, и то със съветско оръжие на повече от 30 години. Френската авиация изобщо не е участвала в операцията в нощта срещу 14 април, ако се вярва на руската позиция.

Говорителката на Пентагона Дана Уайт каза на първата пресконференция след ударите, че през последните 24 часа регистрират 2000% увеличение на активността на руските и проруските тролове.

След като броени часове след ударите сирийските власти разпространиха кадри с президента Башар Асад, който с делови вид и без никакво видимо безпокойство отива на работа в президентския дворец, демонстрацията на невъзмутимост продължи и в неделя.

За да възстанови икономиката си, на Сирия ще са ѝ необходими 400 милиарда долара, е заявил Асад пред руските депутати. Важна задача е възстановяването на инфраструктурата, за което ще трябват 10-15 години и не по-малко от 14 милиарда долара, цитира Саблин думите на сирийския президент. Той е заявил също, че не очаква в Сирия западни компании, особено в петролната и газовата сфера. Асад е казал, че е разговарял за това с руския президент Путин в Сочи и че желанието е в Сирия да работят руски компании.

От думите на Асад не става ясно откъде очаква да дойдат милиардите за възстановяването на страната му.

"Президентът Башар Асад не е напуснал страната си", написа Дмитрий Саблин на официалната си страница, публикувайки снимка, на която се вижда как той се здрависва с Асад. "Нашата среща е още едно потвърждение на това, че западните медии постоянно лъжат за Сирия. Те писаха, че Асад със семейството си е заминал за Иран, изоставяйки страната си. Той е в Дамаск, той работи", допълва Саблин.

Асад, цитиран от Саблин и руските информационни агенции, е казал също, че Сирия ще се "придържа към своя независим, суверенен курс, независимо какъв натиск оказва Западът". Той освен това обещал да търси съвет от Москва за демократичния преход в Сирия.

Други членове на руската делегация споделят, че Асад бил в "добро настроение" и приел поканата да посети отново Русия. Казал освен това, че миналата година децата му са били на почивка в лагера "Артек" в Крим.

През тази седмица сирийският режим успя да възстанови контрола си в Дума – градът, намиращ се в Източна Гута, близо до Дамаск, където на 7 април бе използвано химическо оръжие и това стана причина за западните удари.

Сирийската армия обяви в събота вечерта, че е установила пълен контрол над Източна Гута, който бе последният бастион на сирийските бунтовници в района на столицата.

"Всички терористи напуснаха (град) Дума, последния техен бастион в Източна Гута", съобщи сирийски военен говорител, цитиран от държавната информационна агенция Сана.

Режимът нарича "терористи" всички сражаващи се срещу него бунтовници, отбелязва Франс прес. Агенцията посочва, че сирийските правителствени сили са си върнали Източна Гута след продължила близо два месеца опустошителна офанзива.

Руското министерство на отбраната потвърди в неделя, че всички бунтовници вече са напуснали най-големия град в Източна Гута, предаде ТАСС. По негови данни от Дума са били извозени над 21 000 бойци и членове на техните семейства. Властите са започнали регистрация на жителите, както и възстановителни дейности. Въздушните удари от събота сутринта "не са прекъснали хуманитарната операция", се казва в изявление на руското военно министерство.

Сега разследващите от Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) се очаква да започнат инспекция за химическата атака в Дума, която вече е под контрола на сирийското правителство.

Русия заклейми въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция, макар да заяви, че те не са нанесли почти никакви щети. Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя осъди остро ударите и заяви: "Вашите агресии влошават хуманитарната ситуация (в Сирия). Вие не сте се отърсили от неоколониализма".

Предложената от Русия резолюция, осъждаща ударите като "агресия", бе отхвърлена с внушително мнозинство в Съвета за сигурност на ООН.

Френският постоянен представител в ООН Франсоа Дьолатр междувременно съобщи, че страната му внася заедно с американските и британските си партньори проект за резолюция за излизане от "сирийската задънена улица", предаде Франс прес.

Според френски дипломатически източник текстът предвижда създаване на механизъм за разследване на химически атаки, благоприятстване на неограничен хуманитарен достъп и придаване на нова динамика на мирния процес в Женева.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?