Асен Балтов обяви, че е уволнен от "Пирогов" след 21 години работа (обновена)

Здравният министър не знае нищо, иска информация от шефа на "Пирогов"

Проф. Асен Балтов

Бившият директор на спешната болница "Пирогов" проф. Асен Балтов съобщи, че е уволнен от лечебното заведение.

"Уволнен! След 21 години работа в Пирогов!", написа самият Балтов в профила си във Фейсбук. Той беше освободен от поста директор на "Пирогов" на 14 юли заради нарушения, установени от проверка на НЗОК в спешната болница. Сега е освободен и като лекар.

Междувременно от Министерството на здравеопазването съобщиха, че здравният министър Стойчо Кацаров не знае нищо и е поискал информация от директора на "Пирогов" проф. Иван Поромански.

"Трудово-правните отношения в лечебните заведения са предмет на договор между директора на болницата и персонала. Министерството на здравеопазването няма никакво отношение по тези въпроси", се казва още в съобщението на здравното министерство.

Проф. Балтов е едно от лицата, спрягани за евентуален кандидат за президент от коалицията ГЕРБ-СДС.

По-рано в понеделник Тома Биков от ГЕРБ изрази мнението си по повод евентуална кандидатура на Балтов, но въпросът бе не за държавен глава, а за вицепрезидент. "Професор Балтов мисля, че би било голяма загуба за българската медицина да стане вицепрезидент. Вицепрезидентът е една по-различна длъжност, която не знам дали, ако му позволи да върши далеч по-важната си работа като лекар...", каза Биков преди да се разбере, че Балтов е уволнен.

Балтов оглави "Пирогов" през 2017 г. и е назначение на тогавашния служебен здравен министър Илко Семерджиев. Впоследствие обаче се открои като един от близките до бившия премиер Бойко Борисов болнични директори, бе негов спътник в джипката, а болницата се радваше на благосклонно отношение от страна на държавата и солидни инвестиции.

След встъпването в длъжност на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев обаче, здравният министър Стойчо Кацаров уволни Балтов от поста директор на "Пирогов", а професорът остана да работи в лечебното заведение като редови лекар. Отстраняването бе обявено през юли заради установените от здравната каса фиктивни дейности, за които болницата е получила неправомерно над 1 млн. лева от здравната каса, които подлежат на връщане. От здравното министерство тогава обявиха, че разкритията на НЗОК в "Пирогов" представляват тежко нарушение на Закона за публичните предприятия и затова договорът на Балтов е прекратен.

Впоследствие министър Стойчо Кацаров сам се обяви за един от фиктивните пациенти на "Пирогов", а сблъсъкът между здравното министерство и спешната болница екскалира. Започнаха протести в защита на Балтов. След помирителна среща в здравното министерство между протестиращите, Българския лекарски съюз и министър Кацаров към края на юли бе обявен край на протестите.

Споделяне

Още по темата

Още от България