Аталай: Плащаме цената на досегашното задържане на поскъпването на тока

Аталай Рамадан, Сн. БГНЕС

Няма как 3 години да задържаш цената на електроенергията и да се опиташ да се харесаш на обществеността и да не дойде моментът, когато да си платиш сметката и да вдигаш цената с 13.5% и да търсиш вината в народните представители. Това коментира в четвъртък пред БНР депутатът от ДПС Рамадан Аталай по повод отправеното обвинение предишния ден от министъра на икономиката Делян Добрев, че печатна грешка при гласуването на промяната на срока за задължително изкупуване на енергията от възобновяеми източници е причина за сегашното поскъпване на тона.

 

Повишението на цената на електроенергията не идва от народните представители. Цената на електроенергията се определя от ДКЕВР. Направете пълен анализ на последното решение на ДКЕВР и там ще видите, че кръстосаното субсидиране на газа чрез електроенергията от възобновяемите енергийни източници е факт, заяви Аталай, който от дълги години е член на парламентарната комисия по енергетика. Той посочи, че "зелената енергия" отчасти вдига цената, но посъветва да се обърне внимание на "кафявата енергия" и когенерацията.

 

Има си министър, който може да извади от НЕК договорите – кои, кога, как са сключени и защо преди една година, когато се променяше Законът за ВЕИ, срокът за изкупуване на слънчевата енергия се намали от 25 години на 20. Това не е никаква печатна грешка, заяви представителят на ДПС. Защо тогава не спряха и ценообразуването и оставиха още една година да продължи действието на старата цена, която е определила ДКЕВР?, попита Рамадан Аталай.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес