Атанас Атанасов: Скоро ще са ясни контурите на нов антикорупционен блок

Атанас Атанасов

Ние работим и съвсем скоро ще станат ясни контурите на един антикорупционен политически блок, който в основата си ще има като задачи на първо място ограничаване на голямата корупция в България. Това заяви в неделя пред БНР заместник-председателят на ДСБ Атанас Атанасов.

По думите му новият проект ще търси сътрудничество с учредената вчера партия на бившия правосъден министър Христо Иванов, както и подкрепа в дясно.

„Ние разбира се, че ще търсим концентрация на политическа сила, която да може да поиска управлението на страната. Това, което се заявява в програмните документи на партията на Христо Иванов доста съвпада и с нашите виждания. Отделно от това ние имаме общ политически път от момента, от който Христо Иванов подаде оставка. Ние напуснахме управлението поради една и съща причина - отказът да се проведе съдебна реформа от Борисов и сие. Така че тази концентрация надяваме се, че ще придобие конкретно очертание в скоро време, но нека да не бързаме“, каза Атанасов.

Заедно с това той обърна внимание, чемежду ДСБ и новата политическа сила “има определени обстоятелства, които са различни“.

„Например те не се позиционират нито вляво, нито вдясно, а ние сме дясна политическа сила и така нататък, но различията са много по-малко от това, което ни обединява и ще търсим общо явяване и не само с партията на Христо Иванов, а с всички колеги, които представляваха Гражданския съвет(на Реформаторския блок – бел.ред.)“.

Според Атанасов търпимостта на обществото към корупцията е сведено до минимум, а кабинетът Борисов се е провалил в полето на борбата срещу това явление.

„Ножът е опрял до кокала и хората го показаха, в включително и на последните президентски избори, когато не гласуваха толкова за Радев, колкото гласуваха против Борисов и провежданата от него политика. Защото най-голямата опасност за държавата по времето на Борисов, и тя продължава да бъда тази опасност, бих казал за българската национална сигурност - това е неразследваната и ненаказаната корупция“, посочи Атанасов.

По думите му системата за сигурност – „тези сензори, които би следвало да маркират корупционните схеми, да ги разследват, да събират доказателствата“, са били приведени в режим на приспиване, за да не се пречи на разпределянето на порциите.

Атанасов коментира и тезата на ГЕРБ, че новият президент Румен Радев може да удължи живота на сегашния парламент, за да бъдат разгледани предложенията от референдума. Зам.-председателят на ДСБ смята, че такова предложение на ГЕРБ би било подвеждащо за избирателите и го определи като "измамен ход".

„Да, това не го правят за пръв път. Те сега искат да се харесат на народа и да казват: "Ето, ние сме готови да обсъждаме ново изборно законодателство" с очакването то да не бъде подкрепено и другите да са маскари, а те да са добрите“,  посочи Атанасов.

Споделяне

Още по темата

Още от България