Авиоотряд 28 загуби второ дело за достъп до обществена информация

Авиоотряд 28 загуби второ дело за достъп до обществена информация

Авиоотряд 28 загуби второ дело заради отказите си да предостави информация, поискана по Закона за достъп до обществена информация. Първата съдебна битка бе спечелена преди повече от месец от журналист на бТВ, а второто дело е спечелено по жалба, подадена от Сдружение "България на гражданите".

В решението на Върховния административен съд (ВАС) се казва, че вече бившият управник на правителствените самолети Пенчо Пенев незаконно е отказал да информация за извършените полети в периода 27 юли 2009 г. – 20 август 2012 г., за превозените пътници и цената на всеки полет.

Пенев е обяснил, че предоставянето на такава информация изисква предварителна работа по селекция и обобщаване на наличните данни, което авиоотрядът не е задължен да прави. ВАС обаче заявява, че няма как авиоотрядът да извършва полети без да разполага с каквито и да е данни за тях, включително заявка за полет, заповед на премиера и счетоводни документи. Съдът указва на правителствения отряд да предостави исканата информация, а ако тя не се съхранява при него, да препрати към институция, която разполага с информацията.

"България на гражданите" е един от малкото заявители за достъп до обществена информация, който през септември 2012 г. получи документи за скандалния полет на "Бистришките тигри" и оповести получените данни. Сдружението поиска и пълна информация за полетите на кабинета "Борисов", която обаче му бе отказана.

Документите за "Бистришките тигри" бяха предоставени и на прокуратурата, но тя не предприе нищо и се задейства едва наскоро, след смяната на властта, когато образува две досъдебни производства за използването на Авиоотряд 28 и военни самолети по разпореждане на Министерския съвет.

Междувременно управляващите съставиха специална парламентарна комисия, оглавявана от "Атака", за проверка на полетите на бившето правителство. Една от първите задачи на новия кабинет "Орешарски" бе да съобщи официални данни, според които Авиотряд 28 е извършил 309 полета за близо 3 млн. лева по заявка на кабинета "Борисов" от август 2009 г. до февруари 2013 година.

За последните две години, когато авиотрядът мина на пряко подчинение на Министерския съвет, полетите са на стойност 1.6 млн. лева. Често са използвани и военни хеликоптери и самолети – общо над 60 полета. От ГЕРБ отговориха, че по време на правителството "Станишев" са извършвани повече полети.

Темата стана много актуална, след като през 2012 година избухна скандала с Бистришките тигри. Отборът, в който от време на време играе Бойко Борисов, също са използвали услугите на Авиоотряд 28.

След първото спечелено дело срещу отказа за предоставяне на информация от МС съобщиха, че писмените заявки за полетите на бившия премиер Бойко Борисов с Авиоотряд 28 са унищожени.

Причината била, че тези заявки са имали единствено координационен характер. В голям процент те не съответствали на изпълнените задания поради технически причини или внезапно настъпили обстоятелства.

Споделяне

Още по темата

Още от България