Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Авторитетът на властта

Двете лица на Борисов

7 коментара
Авторитетът на властта

Карикатурните неволи на премиера от тази седмица са повод да се вгледаме в публичния му образ. Този образ е най-вече проекция на обществени нагласи, настроения и фантазми. Анализът му не е упражнение по психология на личността на даден управник, а е разрез на политическата култура на дадена общност.

Властта е винаги асиметрична: едната страна е по-силна от другата и е в състояние да ѝ налага определено поведение. Поради което е изключително важно как политикът излъчва сила. В този смисъл първото лице на Борисов е „силната“ му страна.

Политическата власт трябва да е и легитимна обаче, тоест тя трябва да притежава авторитет. В едно сложно и многомилионно съвременно общество властта не може да бъде удържана просто със сила – дори и при авторитаризма и тоталитаризма, а да не говорим за демокрацията. Още Дейвид Хюм е знаел, че властта зависи от някаква степен на сътрудничество на населението, нещо като доброволно, пък макар и неохотно подчинение. В този смисъл всяка политическа власт се крепи на обществена конвенция (негласно разбирателство), според която хората са по-добре с нейните решения, отколкото без тях. Тази конвенция зависи най-вече от „авторитета“ на властта – нейната компетентност, експертиза, способност да решава проблеми на колективното действие. Колкото повече те отсъстват, толкова повече и конвенцията отслабва.

Второто лице на Борисов – в тази връзка – е неговата „авторитетна“ страна.

Силата

Различните общества имат различни представи за проекция на сила. Нашата е по-скоро директна и физическа, както се вижда от съвременната ни иконография – карикатурите. Тази седмица Борисов се оплака отново от карикатурните си образи и специално от обема и видимото им тегло. Той сигурно добре разбира обаче, че точно обемът и теглото са базови мерки за сила. Според тези критерии, той е абсолютно сравним с иконата на чистата, груба и арогантна сила, в която се е превърнал днес (справедливо или не) Делян Пеевски.

От гледна точка на силата окарикатуряването на министър председателя – така както се е наложило – парадоксално работи в негова полза. Той напълно се вписва в кодираните исторически образи на политическата ни фантазия. Като изключим средновековните ханове и царе, тези образи на силни фигури започват със Стамболов, който чудно защо засенчва по-кадърни и заслужили политици (а и безспорно по-добри хора от него) като Константин Стоилов и Петко Каравелов. И продължават през изпъчения и своенравен Фердинанд, за да достигнат до Живков – този епитом на първична жизненост, политическо дълголетие и народно здраве.

От тази перспектива става ясно защо слуховете за миналото на Борисов не само не му влияят негативно, но всъщност дори и му помагат като го свързват с една друга проекцията на силата от 90-те години – мутрите и борците. Тези герои, които в народното въображение с воля, тренировки и физически дадености взеха уличната власт и натрупаха богатство.

В рамките на демократичната държава теглото, обемът и борческото минало не са решаващи обаче. Силата се мери на избори и тук идва Цветанов – алтер егото на Борисов и символ на изборната машина ГЕРБ. Напоследък този символ трябваше на два пъти да бъде публично дисциплиниран, защото явно политическите му амбиции нарастват. Борисов доста остро и на пръв поглед излишно напомни на Цветанов „че никой няма да го избере“ за президент – израз, който е груб дори по родните разбирания за протокол. Но това беше необходимо, за да се знае кой владее силата.

Авторитетът

Реалната опасност за Борисов не в проекцията на сила, а във втория компонент – авторитетът. Проблемът е, че в народното огледало на образа му хората може да видят само грубата, нелегитимна сила – изобразена чрез Пеевски. В тази посока са и най-големите щети, причинени на Борисов от карикатуристите.

В интерес на истината образът на Борисов не е толкова еднопланов и той съзнателно инвестира в развиването на „авторитетната“ му страна. На първо място, тук идва про-европейската му позиция и „приятелството“ с Меркел. Европа в очите на българите е все още символ за компетентност и добро управление. Настоящите кризи със сигурност подронват този образ, но все пак Европа остава най-доброто приближение към подобни идеали. (Опитите за „реабилитация“ на Русия, за „други гледни точки“ и т.н. са по-скоро дилетантски и комични, въпреки усилията инвестирани в тях.)

Втората котва на „авторитетността“ на Борисов е финансовата стабилност на държавата и строежа на инфраструктурни обекти. Излизането от депресията – макар бавно и неуверено – работи в полза на премиера. Същото може да се каже и за реализацията на големи обществени строежи, което макар и да е най-вече резултат от еврочленството ни, все пак може да бъде приписано и като заслуга на управлението от 2007 г. досега.

Третата котва на „авторитета“ на Борисов е кооптирането на експертни фигури от про-европейската десница: Москов, Кунева, Бъчварова, Дончев, Митов и т.н. С това кооптиране се затварят възможностите за остра критика от дясно. Затова на Борисов му е необходимо и присъствие на Реформаторския блок в правителството, дори когато то не осигурява никаква сила със своите десетина депутата.

В този смисъл, когато Борисов говори за „балансиране“, това което има предвид е балансът между груба сила и авторитет. Тоест целта е хората да го виждат като разположен между Пеевски и РБ.

Грешката на реформаторите

РБ беше създаден с претенцията да бъде по-компетентна, по-авторитетна дясна формация от ГЕРБ. До декември 2015 г. този проект се развиваше възходящо – представи се добре и на парламентарните и на местните избори, участва в правителството с ясна собствена физиономия. С жертването на Христо Иванов и отстъплението по отношение на съдебната реформа, РБ влезе в криза. Конституционната поправка не беше нищо друго, освен демонстрация на сила от страна на ГЕРБ и ДПС. Бойкотът на предложената реформа трябваше да „сложи“ реформаторите на място, да ги накара да се огънат и те в голяма част го направиха. Показаха се безсилни и неспособни да защитят автономията си.

Понастоящем останалите в правителството реформатори просто работят за политическия образ на Борисов. Оправданието, че „вършат реформи“, за които са жизнено необходими, е удобна рационализация, но няма общо с действителността. Тези реформи – в рамките на договореното с ДПС – ще бъдат извършени и без съответните министри от РБ. Ако тях ги няма, Борисов ще се постарае да ги замести с такива, които приличат на тях и „следват“ тяхната линия (примерът в правосъдието е показателен). Това е просто следствие на стратегията му да развива „авторитетната“ си страна, описана по-горе.

Бъчварова, Митов и Дончев действат разбираемо и рационално: те са заложили на ГЕРБ и инвестират в неговото политическо бъдеще. Неразбираемо е политическото поведение на частта от реформаторите, останали в правителството. Те също инвестират в политическото бъдеще на ГЕРБ, като допълнително обезсилват собствения си проект.

Образ и реалност

Анализът на публичния образ показва как една фигура може да владее общественото внимание въпреки натрупването на множество справедливи критики срещу нея. Политиката е състезателна дейност и оставането на повърхността зависи и от кондицията на твоите конкуренти. Борисов засега успява да „обезсили“ своите опоненти и да се възползва от тяхната авторитетност за свои цели. Те – и особено РБ в частта ДБГ и СДС – охотно се впускат в тази игра.

Алтернативата на Борисов, в този смисъл, не се състои в търсенето на по-юначна личност. Необходим е политически проект, който последователно да се налага и като „сила“, и като „авторитет“. От ключова важност е способността да се демонстрира гръбнак, да се отстоява собствен възглед, особено когато този възглед е ясно и прозрачно аргументиран. Част от РБ грешно предположи, че хората автоматично ще дадат приоритет на експертността им пред тази на ГЕРБ, независимо от силата и способността им да отстояват собствените си тези. Това е очевидно еднопланово и опростенческо разбиране за властта, което ще им струва скъпо, ако продължат да се придържат към него.

В по-общ план тревожното са масовите фантазми за проекцията на грубата сила в политиката у нас. Тези фантазми започват да раждат динковци, доброволни отряди, културисти-патриоти и други подобни феномени. По-тъжното е, че за 138 години независимост все още не сме успели да произведем политически образ наинтелигентната сила, който да се превърне в разбираем масов идеал. Българските Рузвелт, Чърчил, Аденауер, Тачър, Митеран и т.н. са все още в процес на ставане, като готовите продукти към момента натежават повече или на страната на грубата сила, или на безсилната експертност. Тоест ситуацията е благодатна за карикатуристите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. анита хегерланд
  #7

  Основна спънка за правилния ход на политическия ни живот са маталитетът и мисленето на депутатите в Народното събрание. Ето как протича парламентарния им живот: влизат и излизат свободно от залата, в която се гласува, отсъстват през голямата част от работното си време, източват властови ресурс, като намират работа на роднини, съветници и всякакви случайни хора, размиват съществения дебат с обидни квалификации и странични, несъществени въпроси, стимулират незнанието и незрелостта на всички, които

 2. Филка Русофилка
  #6

  5. „Каравелов и негови съмишленици са арестувани по време на русенския бунт на офицерите-русофили през февруари 1887.“ 6. „Каравелов се обявява против избора на княз Фердинанд I“, който се възкачва на българския престол по единодушната воля на българското Велико народно събрание и напук на руския цар и другите Велики сили. 7. „През 1892 г. Каравелов е осъден на 5 години затвор за съучастие в опита за убийство на Стефан Стамболов, при който загива финансовият министър Христо Белчев“. Дано сега е станало ясно, защо Стамболов засенчил „по-кадърния“, „по-заслужилия“ и „по-добрия“ Петко Каравелов.

 3. Филка Русофилка
  #5

  3. След контрапреврата на Стамболов и връщането на детронирания от русофилите княз Александър I, „Каравелов, при всичката му окаляност, беше взет в регентството, за да не дава повод за разцепление“. 4. След опозоряването на княз Александър I, покорил се безропотно на руския цар да бъде изпъден от България, „Петко Каравелов, това животно в человечески образ, който се е родил да докарва само катастрофи на България, се обяви несолидарен с другите двама регенти и се захвана и той да издава в. „Търновска Конституция”, за да оправдае изпъждането на Батемберга и да действа против регентството“.

 4. Филка Русофилка
  #4

  2. „Няма съмнение, че ако Каравелов беше честен и искаше, той можеше да защити княза и да спре онзи разврат, който проповядваше тогава. Една важна роля е играла тук и мадам Катя, под кракът на която стоеше Каравелов по много въпроси. Руссите сполучиха да откраднат през нощта на 9-й Август 1886 г. княз Александра от Двореца. На всекиго беше ясно още тогава, че това мръсно дело е творение на русската дипломация заедно с Каравелова; между тем и подкупените предатели, и самите русски дипломати, както и органите им, се мъчаха да го представят като дело на българския народ“.

 5. Филка Русофилка
  #3

  1. „Всички действия на Русските дипломати са гонили едва главна цел: присъединяването на България към русската Империя по средством принуждаванието княз Александра да се отрече от престола. Изродът на българщината Драган Цанков се тури начело на този пъклен план. Русското агентство му отпущало доста големи суми, за да води агитация против княза. Самият Каравелов орган, Тър.Конституция, сегис-тогис подпущаше по някоя инсинуация против княза и не излези нито един път да го защити, а се занимаваше да отговаря нам, които издавахме Независимост, и защищавахме противоруската политика и Батемберг“.

 6. Филка Русофилка
  #2

  Авторът се чуди защо силната фигура на Стамболов „засенчва по-кадърни и заслужили политици (а и безспорно по-добри хора от него) като Константин Стоилов и Петко Каравелов“. Изглежда нещо липсва в критериите му за кадърност, заслуги и доброта. Ще му припомня „заслугите“ на Петко Каравелов, както са описани от Димитър Петков преди 125 години (преди да го убият) в предговора към „ОККУПАЦIОННЬIЙ ФОНД, ОСНОВАННЬIЙ ДЛЯ УСТРОЙСТВА РУССКО-ДУНАЙСКОЙ ОБЛАСТИ“, 1892 г. (сборник със заловена руска секретна дипломатическа кореспонденция, разобличаваща дейността на руската дипломация срещу България):

 7. Oanis
  #1

  Алеко Котстантинов е описал Бай Ганьо най-добре. Това е еталона на Българина и няма никаква промяна освен във историческото време. Приликата е стъписваща, а и отношението на Европа към Ганя е все същата, както преди.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.