Азерски газ за Балканите ще договаря България

Засега от находището "Шах Дениз" в Каспийско море у нас ще идват 1 млрд. куб. м газ годишно след 2020 г.

Възможностите за бъдещи доставки на азерски природен газ от Южния газов коридор през територията на България до други страни от региона ще обсъди енергийният министър Теменужка Петкова по време на петото заседание на междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество. То ще се проведе от 6 до 8 ноември в София, съобщи правителствената пресслужба в сряда.

Вероятно опитите ще са да се привлекат доставки за газовия хъб "Балкан", планиран да се изгради край Варна. В момента се финализира предпроектното проучване за смисъла и ренабилността на подобен проект и неведнъж е заявявано, че тази платформа за търговия с газ разчита основно на руски и азерски газ. Предмет на разговорите ще са и начините, по които страната ни може да насърчи инвестиции от страна на азерската държавна петролна и газова компания СОКАР в българската газоразпределителна мрежа, каквито разговори имаха българският премиер Бойко Борисов и азерският президент Илхам Алиев през януари в Баку. През април самата СОКАР при посещение на нейни представители в София потвърди интереса си да газифицира България.

От Министерския съвет посочиха, че Азербайджан високо оценява българската подкрепа за Баку да кандидатства по Механизма за свързване на Европа за изпълнението на конкретни дейности по Трансанадолския газопровод ТАНАП, който е част от подкрепяния от Брюксел Южен газов коридор за доставка на азерски газ през Грузия, Турция, Гърция и Албания до Италия и Западна Европа. България също ще получава по този маршрут 1 млрд. куб м годишно азерски газ от Каспийско море или около една трета от количествата за потреблението на страната от края на 2020 г. Това ще става през газовата връзка с Гърция, чието строителство се очаква да започне в началото на 2019 г.

Азербайджан е важен партньор на България в областта на енергетиката и ключов фактор в усилията на българското правителство за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, допълват от кабинета.

По време на заседанието в София, което от азерска страна ще бъде ръководено от министъра на селското стопанство на Азербайджан Инам Керимов. ще се дискутират и перспективите за бъдещото задълбочаване на сътрудничеството в областта на икономиката, в това число насърчаване на търговията и инвестициите.

През 2017 година двустранният стокообмен между България и Азербайджан е на стойност 17.2 млн. долара - увеличение с 38.4% спрямо 2016 г. За първите осем месеца на 2018 г. взаимната търговия е в размер на 8.68 млн. долара. Тези стойности не отразяват в пълна степен потенциала на взаимна търговия между двете страни. Очаква се комисията да обсъди и набележи мерки за задълбочаване на търговските контакти между България и Азербайджан.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?