Б. Борисов пита Тити Папазов знае ли с кого се захваща

Столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отправи задочно предупреждение към треньора на националния отбор по баскетбол Константин (Тити) Папазов за общинските съветници и фирми, свързани с Демократическата партия (ДП), която издигна кметската му кандидатура за София.

Папазов е добър треньор, макар че не се класирахме за евротурнирите, коментира във вторник Борисов. Мисля, че като чуе кои са общинските съветници и кои общински фирми са управлявали в предните мандати, ще разбере зад какви хора застава, допълни той без да посочва подробности.

През последните години името на ДП се свързва с една от най-крупните корупционни схеми в Столична община – злоупотребите и прехвърлянето на апетитни общински терени от “Софийски имоти” към частни фирми.  Бивш изпълнителен директор на общинското дружество е Тошко Добрев, съветник от ДП, близък до бившия председател на Столичния общински съвет (СОС) Антоан Николов. До 2005 г. бизнес - интересите в общината бяха “справедливо” разпределени между Николов и бившия кмет Стефан Софиянски, като първият контролираше “Софийски имоти”, а вторият – Общинска банка.

Едно от важните събития, които ще се случат в мандата на следващия кмет и СОС, е приватизацията на “Софийски имоти”.

Преди ден Тити Папазов обяви, че е готов да влезе в надпреварата за София като конкурент на Бойко Борисов и изрази желание да получи подкрепа от всички десни партии.

Към момента ДСБ твърдят, че не са получили официално предложение от ДП за кандидатурата на Папазов и отказват коментари по темата. Председателят на СДС – София Борислав Бориславов във вторник изрази съмнение доколко Папазов, на когото той много симпатизирал, може да се справи със задачите: “Не е достатъчно човек да е популярен и да е честен, за да може да се справи със задълженията си на кмет на София, които са много специфични, много сложни, многостранни...и там наистина трябва да има сериозна кандидатура за кмет”.

Въпрос на разговори е дали бихме подкрепили тази кандидатура, каза Бориславов пред БНТ, но от думите му стана ясно, че отговорът ще е отрицателен. За нас основният противник в София е БСП, а не Бойко Борисов, уточни той. Допълни, че шансът да спечелят срещу БСП е по-голям с Бойко Борисов.

Бориславов съобщи още, че освен подкрепа за Борисов, сините в София обсъждат и свой кандидат. “СДС има готов кандидат и той е изключително подготвен, много подходящ за кмет”, посочи той, но СДС не го обявявало, защото вървели разговори за единна кандидатура.

Източници от СДС – София казаха пред Mediapool, че става дума за общинския съветник от СДС и шеф на бюджетната комисия в СОС Иван Нейков, бивш социален министър в кабинета на Иван Костов. Нейков обаче бил “много резервен вариант”, ако случайно не се разберат с Бойко Борисов за кандидатите на СДС, които ще вкара в общинската листа на ГЕРБ.

И Бориславов, и лидерът на ДП Александър Праматарски заявиха пред БНТ, че при никакви обстоятелства няма да подкрепят на балотаж кандидати БСП. По-рано Александър Перпелиев, член на изпълнителното бюро на градския съвет на БСП в София, заяви, че ако техни кандидати за районни кметове не се класират за балотаж, социалистите са склонни да подкрепят дори кандидати на СДС и ДСБ срещу такива на “Атака” или ГЕРБ.

Праматарски посочи, че издигат кандидатурата на Папазов като алтернатива на досегашното управление на София. По думите му големите плюсове на Папазов са, че е честен, порядъчен и политически необвързан, макар и десен по убеждения. Той запита СДС спомнят ли си какъв опит в общинското управление е имал Борисов преди да стане кмет. Подкрепа за Борисов означава, че сме доволни от това, което се случва в София, но ние смятаме, че София заслужава по-добро управление, заключи Праматарски.

Той допълни, че ако се появи друг подходящ кандидат, партията му, която почти винаги досега е играла заедно с ДСБ, би оттеглила кандидатурата на Папазов.

По-късно бе съобщено, че в сряда Праматарски ще проведе разговори със СДС и ДСБ във връзка с местните избори.

Междувременно ДСБ - Пловдив обяви във вторник, че е постигната договореност да подкрепят кандидата на ВМРО и ГЕРБ за кмет на Пловдив Славчо Атанасов. Споразумението предвижда ДСБ да имат кандидат за районен кмет, а при победа на изборите - да получат и едно зам.-кметско място. Партията, чийто областен председател е бившият кмет Спас Гърневски, ще се яви със самостоятелна листа за общински съветници.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?