Бъдещото управление: По рецептата на ГЕРБ с "щипка" патриотизъм

Подписаната програма до 2021 г. не предвижда никакви резки завои в следваната досега политика

ГЕРБ и Обединените патриоти подписаха в петък „Приоритети за управление (2017-2021)“, изписани на 21 страници като символ, че двете политически сили възнамеряват да управляват пълен четиригодишен мандат.

Програмата на евентуалното бъдещо коалиционно управление не предвижда никакви резки завои в следваната досега от предишното правителство вътрешна и външна политика.

Като цяло в нея прави впечатление пълното отразяване на основните моменти от предизборната програма на ГЕРБ като: "неотклонно продължаване по пътя на евро-атлантическата интеграция“; регионалната политика, санирането и довършването на целия магистрален пръстен; гарантиране в рамките на мандата на минимална работна заплата от 650 лв. и средна работна заплата от 1500 лв. на основата на икономически растеж; стабилна финансова система, влизане в Единният банков съюз и Еврозоната, а дотогава - "безалтернативно запазване и неприкосновеност“ на Валутния борд; запазване на данъчното облагане в сегашните параметри, стремеж към балансиран бюджет до 2020 година; поетапна демонополизация на Националната здравноосигурителна каса.

Освен известния вече компромис с исканията на "Патриотите“ за повишаване на минималната пенсия, правят впечатление предвиждането (макар и в завоалиран вид) на ревизия на дългосрочните договори в енергетиката с т.н. американски централи и търсене на варианти да не се повишава цената на тока, мерки срещу битовата престъпност като полицай във всяко населено място и закон за доброволчеството, "активно сътрудничество с военно-патриотичните съюзи и други неправителствени организации за патриотичното възпитание на младежта“.

Очаквано в програмните приоритети не се споменава нищо по някои спорни въпроси между двете формации като въвеждането на мажоритарно гласуване (ГЕРБ обещаваше приемане на гласуваното в референдума, иницииран от "Шоуто на Слави“, "Патриотите“ са против) или ограничаването на възможностите за гласуване в чужбина и преди всичко в Турция (за което настояват "Патриотите“). От текста липсва и ангажимента на ГЕРБ за промени в конституцията и отмяна на депутатския имунитет.

Не е изненада и отсъствието на по-радикални стъпки в съдебната реформа, продължаването на която иначе е посочено като приоритет. Това се отнася с особена сила за прокуратурата, която бе обект на европейски анализ през м.г. Прави впечатление, че бъдещите управляващи са възприели само тези препоръки от Брюксел, които бяха прегърнати от главния прокурор Сотир Цацаров. Идеите за въвеждане на нов механизъм за контрол над дейността му, например, не намират място в програмата.

"Може да приемете програмата като "България 17 - 21", каза Валери Симеонов. Поемаме ангажимента да реализираме тази програма, добави той.

"Материалът, който подписваме, е добър", заяви Бойко Борисов. Той подчерта, че умишлено по време на преговорите не са обсъждали постове и структура на бъдещия кабинет. Самата програма и приоритетите щяха да се объркат, ако се знае кое министерство на кой е, коментира Борисов. Затова решихме да напишем документа, а след това да намерим най-подходящите хора, обясни той. От понеделник нататък ще се занимаваме с тези теми, каза още Борисов.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов уточни, че окончателно очаква България да има редовен кабинет в началото на май. А защо не на 4 май, добави той.

Независимо от различията, които сме имали, ние сме длъжни в името на интересите на България да постигнем обща програма и да реализираме общо управление, тъй като други варианти няма, коментира Симеонов. Той допълни, че за патриотите е недопустимо каквото и да било сътрудничество с ДПС. Другите варианти с БСП, с "Воля" са нереални, тъй като не може да се постигне мнозинство, каза още той.

Ако ние не бяхме направили компромиси, БСП и Обединените патриоти, дори и с "Воля" не могат да направят коалиция, заяви Борисов. ГЕРБ с БСП не може, с ДПС не може и чисто математически, ако ние не се бяхме разбрали с Обединените патриоти, трябваше да отидем на нови избори и отново ще се озовем в същата ситуация, допълни той. По думите му като се отчетат всички фактори в международната обстановка, а и "слабото служебно правителство", още месеци безвластие е рисково. Борисов заяви, че вододел в преговорите е бил въпросът за пенсиите.

Няма да се пипат основните данъци

В управленската програма се потвърждават обещаниетото на ГЕРБ от предизборната кампания да се работи за увеличаване на БВП на страната до 120 млрд. лв.

В рамките на мандата нито ще се свалят, нито ще се покачват преките данъци, а именно данък печалба за фирмите и данък общ доход за гражданите, които ще останат на ниво от 10%. Няма да се допускат обаче допълнителни данъчни облекчения. Ставката по ДДС също остава 20%, а прагът за регистрация няма да се пипа и ще остане 50 000 лв. до края на мандата, се посочва в документа. Бюджетът трябва да стане балансиран през 2020 г.

Двете страни подчертават, че пътят на България е към еврозоната, но след изпълнението на всички критерии за членство. Изрично се посочва, че "валутният борд е безалтернативен и неприкосновен“.

ГЕРБ и патриотите се ангажират да увеличават доходите на населението, като това ще става основно за сметка на растежа на икономиката.

Нито дума за "Белене"

Проектът "АЕЦ Белене“ под никаква форма не присъства в управленската програма на бъдещата коалиция.

Предвидено удължаване на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй“, без да се споменава за изграждане на 7-ми блок. Останалите мерки в енергетиката са стандартните – завършване на пълната либерализация на пазарите на ток и газ, изграждане на интерконектори, насърчаване на проучванията за нефт и газ и т. н. Нова е само идеята за ревизия на разходите на ТЕЦ "Марица – Изток 2“, мини "Марица – Изток“, АЕЦ "Козлодуй“ и други ключови производители на електроенергия.

Както вече стана дума, вписано е искането за преразглеждане на дългосрочните споразумения с т.н. американски централи, като това обаче е казано по завоалиран начин: "Изпълнение на решението (препоръките) на ЕК по отношение на ТЕЦ “Марица – Изток 1” и ТЕЦ “Марица - Изток 3”“.

Магистрали и саниране, но с нарастващ процент на самоучастие

За шофьорите е важно, че се предвижда въвеждане на електронна винетка за леките коли и тол такса за тежкотоварните МПС.

Двете страни обещават да завършат магистралния пръстен на страната и ВиК реформата.

ГЕРБ и патриотите са записали няколко основни инфраструктурни обекта в програмата си: магистрала "Хемус“, магистрала "Струма“, магистрала "Калотина-София“, тунела под Шипка, скоростен път Русе – В. Търново, скоростен път Видин – София, Южната дъга на Софийския околовръстен път, отсечка Бургас – Слънчев бряг и обход Пловдив.

Програмата предвижда още модернизация на няколко ж. п. линии, разширение на метрото в София и проектиране на интермодални терминали във Варна и Видин.

Парите от бюджета за програмата за саниране ще се увеличат, но тя ще стане частично платена, с нарастващ процент на самоучастие на гражданите. Програмата ще бъде разширена с включване на тухлени многофамилни и еднофамилни жилищни сгради.

В сферата на еврофондовете се обещава опростяване на документацията по кандидатстване и отчитане на проекти.

Ще се приеме специален Закон за премахване на административната тежест с въвеждане на принципа на "мълчаливото съгласие" и принципа на "една информация в една администрация“.

Специални мерки се обещават за подобряване на качеството на въздуха в населените места и опростяване на ОВОС. В селското стопанство се предвижда въвеждане на нови схеми на държавна подкрепа, насърчаване на малките и средните стопанства и българската продукция в хранителната търговия.

В сферата на туризма програмата си поставя за цел България да влезе в "топ 5“ на туристическите дестинации в Югоизточна Европа.

650 лева минимална заплата в края на мандата

В социалната сфера програмата за управление се придържа към обявените предизборно от ГЕРБ приоритети с изключение на постигнатата договорка с “Обединените патриоти“ за ръст на минималната пенсия.

По отношение на доходите се залага на тяхното увеличение чрез заетост и по-голяма производителност на труда. Програмата гарантира в рамките на мандата минимална работна заплата от 650 лв. и средна работна заплата от 1500 лв., постигнати на базата на икономически растеж.

Социалните помощи се обвързват със заетост

Социалните помощи ще се обвържат със заетост, т.е. всички в трудоспособна възраст, които получават помощи, трябва да се включат в заетост.

Като цяло програмата предвижда по-тясно обвързване на социалните помощи с полагането на общественополезен труд, отговорното родителство и редовното посещаване от децата на детските градини и училищата.

Индексация на всички пенсии със спестеното от фалшивите инвалидни

Както вече беше обявено минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи на две стъпки от 165 на 180 лева от 1 юли 2017 година и от 180 до 200 лева от 1 октомври 2017 година.

Програмата обещава и преизчисляване на всички пенсии, отпуснати преди 2010 година със средния осигурителен доход за 2009 година със средствата спестени от неправомерно отпуснати инвалидни пенсии.

В програмата не се уточнява как ще се спести от неправомерно отпуснатите пенсии. Според Валери Симеонов обаче при инвалидните пенсии има достатъчно резерв – 1.6 млрд.лв, което било два-три пъти повече от реалните инвалидни пенсии. Ревизията на инвалидните пенсии най-вероятно ще започне от януари следващата година. Симеонов не се ангажира дали в резултат на вдигането на минималната пенсия тази година ще се наложи актуализация на бюджета.

Залага се обаче промяна в системата на експертизата на работоспособността, като тя ще бъде прехвърлена в НОИ като инструмент за засилване на контрола върху неправомерното ползване на права от пенсионната система.

Удвояване на учителските заплати и промяна в делегираните бюджети

В сферата на образованието заляга поетият предизборно от ГЕРБ ангажимент за увеличаване на инвестициите в сектора, включително удвояване на учителското възнаграждение до края на мандата.

Предвижда се още промяна в системата на делегираните бюджети от 2018 г.,като финансирането няма да зависи само от броя на децата, а и от качеството на образователният процес, което също бе сред предизборните обещания на ГЕРБ.

Демонополизация на НЗОК

Заявени от ГЕРБ приоритети доминират и програмата в сферата на здравеопазването, където се предвижда поетапна демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като моделът по който това ще се случи не е уточнен.

Като друг приоритет е изведено създаването на интегрирана информационна система, свързваща в реално време информационните системи на Министерството на здравеопазването, НЗОК, НОИ, НАП, доставчиците на медицински и здравни услуги (болници, практики в извънболничната помощ, аптеки) и прехвърляне на целия документооборот в електронен вид.

Правителството ще работи за единна Европа

В стратегията е залегнало "неотклонно продължаване по пътя на евро-атлантическата интеграция", като явно не е отразена линията на "Атака" за по-близки отношения с Москва.

Като приоритет е изведена и защитата на българите зад граница.

В дебата за бъдещето на Европа правителството ще защитава тезата за задълбочаване на интеграцията в ЕС. "Съществуването на различни нива на интеграция на страните-членки в ЕС е източник на нестабилност", се посочва в стратегията.

Ще продължи да се работи за членството в Шенгенското пространство и ще задълбочи сътрудничеството с НАТО.

Очаквано основен приоритет е ротационното председателство на ЕС и политики в отговор на мигрантската криза.

Вътрешен ред

В областта на обществения ред и вътрешната сигурност бъдещият кабинет очаквано отразява предизборните обещания на "Обединени патриоти" и се ангажира с "осъществяване на политика за недопускане и връщане на незаконно пребиваващи чужденци", както и с "повишаване на капацитета на охрана на границата".

Наред с противодействието на тероризма и превенцията на радикализацията и екстремизма, в програмата се посочва и разполагане на полицейски сили "във всяко населено място".

"Териториално преразпределяне на кадровия ресурс с цел увеличаване на униформения полицейски състав в малките и средно големите населени места. Приемане на нов закон за частната охранителна дейност, който да подобри взаимодействието между полицейските и частни структури за противодействие на конвенционачната престъпност", допълват бъдещите коалиционни партньори.

Друг техен приоритет в тази посока са приемане на закон за доброволчеството, "който следва да регламентира отношенията между доброволците и органите на централна и местна власт при преодоляването на последствията от бедствия, аварии и опазване на общественият ред".

Темата за сътрудничеството с доброволни организации е застъпена в сектор "Отбрана", в който се посочва, че правителството ще си сътрудничи активно с "военно-патриотичните съюзи и други неправителствени организации за патриотичното възпитание на младежта и съхраняването на традициите на българската армия". Дали в тази точка се визират паравоенните формирования, явно застъпващи проруски тези, като Български воински съюз "Васил Левски" и "БНО "Шипка", в програмата не се уточнява.

Без конкретни решения за проблемите в армията

Правителството планира да увеличи разходите за отбраната, които трябва да достигнат до 2% от БВП до края на мандата на бъдещия кабинет при сегашно ниво от около 1.3%.

Липсват каквито и да е било мерки за решаване на кадровия колапс, в който е изпаднала армията. Към момента около 30% от местата за военните са незаети основно заради ниските заплати.

Въпреки призивите на партиите от Обединените патриоти за връщане на наборната казарма, подобни политики не са планирани.

Култура

В областта на културата, която най-вероятно ще бъде ръководена от представител на "Обединените патриоти“, се предвижда приемане на национална стратегия за развитие на изкуствата, културните и творчески индустрии, културното наследство и културния туризъм.

Правителството поема ангажимент да финансира археологически проучвания, социализация и представяне на движимо и недвижимо археологическото наследство.

В документа е записано, че ще бъде достигнато максималното финансиране на българското кино от държавата, съгласно Закона за филмовата индустрия.

Бъдещите управляващи смятат да изпълняват реално предвиденото в Закона за хазарта отчисление от 10% за Национален фонд "Култура". Освен това ще се модернизира материалната база на училища и театри.

Програмата предвижда още подобряване на условията и мерките, насочени към предоставяне на допълнителни публични и алтернативни средства, насочени към модернизиране на мрежата от културни институти, читалища и библиотеки в страната.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от България