Българите скоро няма да пътуват до САЩ без визи

Подготвя се посещение на премиера Бойко Борисов във Вашингтон

Екатерина Захариева и Майк Помпейо

Българите скоро няма да пътуват до САЩ без визи, a за началото на следващата година се подготвя посещение на премиера Бойко Борисов във Вашингтон. Това стана ясно след първата среща между вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева и държавния секретар на САЩ Майк Помпейо във Вашингтон.

Двамата обсъдиха позитивното развитие в отношенията между двете страни, съобщи Министерството на външните работи.

"Срещата беше отлична възможност да препотвърдим стратегическото си партньорство и отличните контакти между двете страни", каза Захариева пред журналисти след края ѝ.

От разговорите между първите дипломати на двете страни обаче поне публично не излязоха никакви конкретни новини. Една от амбициите на правителството в международен план е организирането на среща между премиера Бойко Борисов и президента Доналд Тръмп, но засега няма информация дали има напредък по този въпрос.  

Безвизовите пътувания

Една от основните теми на разговора е била включването на България в Програмата на САЩ за безвизови пътувания.

"САЩ ще продължат да подпомагат страната ни в процеса на намаляване на броя на отказаните американски визи за български граждани, който е един от критериите за включване в програмата", заяви министър Захариева.

"Разбира се, ние също полагаме усилия, като в тясно сътрудничество с посолството на САЩ в София информираме българските граждани за условията, на които трябва да отговарят, за да получат виза", допълни тя.

Все още отказите по заявления за визи са около 14%, а според изискванията на САЩ трябва да стигнат 3%, за да може да бъди изпълнено изискването за безвизово пътуване на българите до САЩ.

Освен за България, визи за САЩ са необходими за граждани на още четири страни от Европейския съюз - Румъния, Кипър, Полша и Хърватия.

Ситуацията с визите е отдавна известна. През последните години България не може да реализира напредък в намаляването на отказите и позицията на САЩ остава непроменена. 

Спогодба за социална защита

Екатерина Захариева е поставила и въпроса за сключване на спогодба за социална защита, посочват от външно министерство.

"САЩ имат социална спогодба с редица европейски страни, но не и с България", припомни тя.

"Подобна спогодба ще помогне много на живеещите около 400 000 българи в САЩ. Работим последователно по въпроса и сме облекчили доста процедурите, но сега потвърдихме желанието на България да бъде включена в списъка със страни, с които да се преговаря приоритетно по сключването на спогодба", посочи външният министър.

Захариева сподели получената от държавния секретар Помпейо оценка за първото българско председателство на Съвета на ЕС.

"Получих благодарности и поздравления за подкрепата на България към нашите съседи и приятели от Западните Балкани. Изразих убеждението ни, че мястото на онези страни от региона, които го искат, е в НАТО и ЕС. Имаме сходни виждания със САЩ по този въпрос", каза Захариева пред журналистите.

Модернизацията на българските въоръжени сили

Захариева и Помпейо са обсъдили още и стратегическото партньорство в областта наотбраната и плановете за модернизация на българските въоръжени сили.

Сред темите са били и усилията на България за диверсификация на източниците и трасетата на енергийни доставки.

"Говорихме за интерконектора с Гърция и за терминала за втечнен природен газ до Александруполис, както и за усилията ни по изграждане на газовия хъб "Балкан", който ще доведе до конкуренция на доставките по отношение на маршрутите и източниците на доставка на природен газ", каза българският външен министър.

Близкоизточният мирен процес

Захариева и Помпейо са обсъдили също Близкоизточния мирен процес.

"Съгласихме се, че ситуацията в региона на Близкия изток е напрегната и е необходимо да бъде намерено решение на израелско-палестинския конфликт, за което САЩ ще представят своя план до края на годината, както ме увери Майк Помпейо", каза външният ни министър.

Преди срещата с Помпейо, Захариева е провела среща и с представители на българската общност в столицата Вашингтон.

Предстоят ѝ разговори със съветника на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност и член на неговия кабинет Джон Болтън, с изпълнителния вицепрезидент на Международния републикански институт Джуди Ван Рест и с регионалния директор за Централна и Източна Европа в Националния демократически институт Робърт Бенджамин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят