Българо-германски консорциум е фаворит за изграждането на софийския завод за боклук

Консорциумът между българската фирма "Станилов" и германската "Хайлит" предложи най-ниска цена за строежа и оперативните разходи по поддръжката на бъдещия столичен завод за боклук. Това прави сдружението фаворит за поръчката сред 11-те кандидати, за която Европейската комисия, Столичната община и държавата са отделили 360 милиона лева.

″Станилов – Хайлит″ предлагат да построят завода за 209 милиона лева и да осигурят неговото функциониране срещу 9.4 милиона лева на година. Освен тях до крайния етап на процедурата достигна единствено консорциумът между гръцката фирма "Хелектор" и германската "Хохтийф". Те предлагат строителството на завода по тяхната технология да стане за 240.6 милиона лева и оперативни разходи от 9.8 млн. лева годишно.

В условията на търга е записано, че критериите цена на строителство и оперативни разходи имат тежест по 50% при класирането на оферти.

Българската фирма "Станилов" има договори за изграждането на депата за отпадъци в Силистра, Созопол, Русе и Перник, които е спечелила в консорциум с "Хайлит", която от своя страна е част от инвестиционната група "Щрабаг".

Представителят на гръцката фирма "Хелектор" Димитрис Граматас изрази своето недоволство, че общината е заложила като основни критерии цената, а не качеството на предлаганата услуга и технология. Зам.-кметът по екологията на София Мария Бояджийска обясни, че всички кандидати са се съгласили предварително с условията на търга.

По думите ѝ, ако няма проблеми при документите на ″Станилов - Хайлит″, те ще бъдат класирани на първо място. Проверката трябва да бъде извършан до 15 юни. От своя страна дисквалифицираните участници и конкурентния консорциум могат да обжалват конкурса.

Според първоначалния план от времето на Бойко Борисов като кмет, заводът за боклук трябваше да започне работа до 1 януари 2011 година. Ревизираните срокове сега са за средата на 2012 година.

Интегрираната система на завода предвижда сортиране на сметта на годна за рециклиране и компостиране. От компостирания боклук ще се произвежда твърдо гориво, което трябва да бъде продавано на циментовите заводи. Екоорганизациите протестираха срещу това, защото, според тях, за да се използва ново гориво за всеки един циментов завод ще е необходима нова оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

Споделяне

Още по темата

Още от България