Очертава се ново забавяне на столичния завод за боклука

Очертава се ново забавяне на столичния завод за боклука

Изграждането на столичния завод за преработка на битовите отпадъци вероятно ще се забави допълнително, след като в сряда двама от участниците в процедурата за избор на изпълнител на проекта обжалваха провеждането на обществената поръчка. В нея на първо място бе поставена офертата на обединението "Хут-Станилов", в което влизат българската строителна фирма "Станилов" и германската "Хайлит".

Жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) са подали консорциум "Садината – МБТ", в който участват немската “Хохтиф“ и гръцката “Електор“ и остана на второ място, и обединението "Сиес-Балканстрой Садината" между испанската “Сиес“ и разложката “Балканстрой“

От “Садината-МБТ“ обжалват класацията и искат тя да бъде обявена за нищожна. Испанско-българският консорциум обжалва отстраняването си от конкурса и настоява докато трае процедурата по разглеждането на претенциите им - КЗК да спре подписването на договора с класирания кандидат.

Фактически в търга от девет участника седем бяха дисквалифицирани. “Хут-Станилов“ предложи цена от 208.8 млн. лв. за построяването на съоръжението за третиране на отпадъците на София, чиито оперативни разходи ще са 9.4 млн. лв. Офертата на гръцко-германското обединение бе 240.6 млн. лв. за строителството и 9.8 млн. лв. годишни оперативни разходи.

Зам.-кметът по екологията на София Мария Бояджийска, която председателства тържната комисия за завода за боклук, призна, че ако съдебните процедури се точат прекалено дълго, има опасност от отлагане на старта на строежа на инсталацията.

Самото провеждане на процедурата за избор на изпълнител се забави с година, сега е възможно да се отложи още във времето. По план строежът трябваше да почне до края на 2010 г. и да приключи за две години.

Заводът за механично-биологично третиране на отпадъци, заедно с инсталацията за компостиране и депото за неопасни отпадъци, които се предвижда са изградят в местността “Садината“ край столичното село Яна, се финансират по Оперативна програма "Околна среда". Общата стойност на съоръжението е 182 млн. евро, като страната ни кандидатства за част от неговото финансиране пред европейските фондове. По последни информации разговорите с Брюксел по исканите безвъзмездно по оперативна програма “Околна среда“ 81 млн. евро ще отнемат още няколко месеца. Столичната община договори заем с Европейската инвестиционна банка за финансиране на нейния дял от сумата за строителство на инсталациите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?