ЕК завежда дело срещу България заради софийския боклук

Европейската комисия ще заведе дело срещу България заради софийския боклук. Решението за започването на първото дело срещу станата ни се очаква да бъде взето в петък.

Заключението на евроекспертите е, че очевидно няма възможност въпросът с управлението на отпъдъците в София да намери решение в кратък срок, затова няма повече да бъде отлагана последната стъпка от наказателната процедура, която бе открита преди повече от две години.

Поне две години се очаква да продължи делото срещу България в Европейския съд. Ако междувременно проблемът с боклука бъде решен, делото ще бъде прекратено.

"Знаете, че наказателната процедура тече отдавна, тъй като Станишев саботираше всичко, което касаеше битовите отпадъци на София", заяви българският премиер Борисов. Въпреки че той бе четири години кмет на София основният виновник за липсата на завод за боклука е правителството на тройната коалиция и в частност Сергей Станишев.

Борисов е разговарял с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу за действията на страната ни по проблема. "И сега разговарях лично с господин Барозу, знаете, че в момента и Столична община вози бали и се строи заводът и депото. Всички забележки, които бяха направени, са отстранени, допълнително ще дадем още материали за доказателство за напредъка ни", изтъкна Борисов.

Дори и да стартира наказателна процедура, в рамките на две години ние трябва да решим проблема, добави той.

През септември зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева заяви, че България е заплашена с до 50 000 евро дневна глоба, ако не намери до края на тази година законно депо за всичките складирани около София бали с боклук.

Споделяне

Още по темата

Още от България