Българските власти арестуваха противник на Путин по искане на Интерпол

Българските власти арестуваха противник на Путин по искане на Интерпол

Във вторник на летище София е бил задържан Николай Кобляков, основател на френската неправителствена организация "Свободна Русия" (Russie-Liberté), която от години организира протести срещу путинския режим, съобщи в сряда сайтът "Биволь". Пред Mediapool от пресцентъра на МВР потвърдиха информацията.

"Задържането на Кобляков е по искане на Интерпол. В случая България е обикновен изпълнител на искането и няма как да откаже ареста", допълниха от вътрешното министерство с обяснението, че няма как да кажат от коя държава е дошла заявката. Това може да са и руските власти. От МВР обясниха, че прокуратурата вече трябва да е уведомена.

Сайтът "Бивол" информира, че от пресцентъра на държавното обвинение първоначално са казали, че "на този етап прокуратурата сведения няма да дава" и за повече подробности трябва да се пита Софийският градски съд. Впоследствие говорителят на държавното обвинение Малина Александрова е казала пред сайта, че в "прокуратурата такъв случай няма".

Кобляков е организирал протести в защита на "Пуси Райът" и в подкрепа на руски опозиционери и политически затворници, репресирани от Кремъл, припомня "Биволь". Активистът е с френско и руско гражданство, а при екстрадиция в Русия положението му би се утежнило значително.

Френското посолство е информирано и е осъществило нужните контакти с българските власти, но не разполага с повече информация.

По процедура МВР е задължено да задържи всеки един български гражданин или чужденец, който е пуснат за издирване през системата на Интерпол. Впоследствие се информира прокуратурата и се задейства процедурата за екстрадиция пред българския съд, който решава окончателно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?