Българя изплати дълга си за "Бургас-Александруполис"

България е заявила, че във вторник е превела средствата за погасяване на дълга си по участието проекта за строежа на петролопровода "Бургас-Александруполис", съобщи говорителят на руската компания участник в проекта "Транснефт" Игор Демин, цитиран от руските агенции "Прайм" и РИА Новости.

Новината за изплатените 12.6 млн. лв. борч по петролния проект, от който София се отказа, идва в деня, в който на посещение в Москва са министрите на финансите Симеон Дянков и на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Двамата се срещнаха с руския енергиен министър Сергей Шматко и в рамките на разговора е било заявен превода на парите. "Транснефт" обаче не е получила потвърждение за плащането, каза Демин.

От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма съобщиха само за уверения от страна на Шматко, че няма да има проблеми с доставката на заявените количества руски природен газ за България и другите европейски държави.

По време на срещата са били обсъдени и други енергийни теми от взаимен интерес, като удължаване на ресурса на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй“, строежа на АЕЦ "Белене“ и развитието на проекта "Южен поток“. Сергей Шматко декларира готовността на Русия да продължи работата по проекта „Южен поток“, независимо от развитието на взаимоотношенията между Русия и Украйна.

За съдбата на АЕЦ "Белене", където даденият от премиера Бойко Борисов срок за окончателно решение изтече миналата седмица, а последното удължаване на преговорите за цената и реализацията на проекта свършва в края на март тази година, не се съобщава нищо повече.

Вместо това пресцентърът на Трайков информира как с Шматко са обсъдили ръста на руските туристи в България, увеличения търговски обмен между двете страни, както и инвестиционната активност.

По време на разговора министър Шматко благодарил на българските си колеги за взетото от правителството решение за прилагане на безвизов режим за притежателите на валидни шенгенски визи. По този начин руските граждани, които имат вече издадени шенгенски визи или разрешения за пребиваване, ще могат да посетят и България, без да е необходимо да преминават през допълнителни визови процедури.

Ведомството отбелязва още, че Русия е на второ място в стокообмена на България със света, на девето място по износ и първа но внос на стоки през 2010 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?