БАН: Доверието в мерките на държавата срещу Covid се е сринало от 84% на 35%

60% смятат, че рискът от заразявене е неизбежен

БАН: Доверието в мерките на държавата срещу Covid се е сринало от 84% на 35%

Подкрепата за мерките на правителството срещу коронавируса се е сринала от 84% през пролетта на 35% сега, показва проучване на Института за изследване на населението и човека при Българската академия на науките.

Рязко се увеличава осъзнатата преценка за завишен риск от заразяване с Covid-19, като 60% считат, че рискът е почти без възможност от избягване, показват данните от проучването. То е направено онлайн с 673 изследвани лица, като въпросникът е разпространяван чрез социалните мрежи и сайтове в интернет.

Данните показват още, че 6% от хората от извадката вече са прекарали болестта, 5% - в момента боледуват, а 89% от анкетираните казват, че не са преболедували Covid-19.

Сред участниците в проучването има дълбоко разделение по отношение на доверието в информацията за пандемията. Това само по себе си прави управлението на кризата много сложно.

Тревожността се връща в старите нива от началото на март 2020 г., когато средната стойност е 5.4 (по скала от 1 до 10), сравнено с настоящите данни 5.55.

Профилът на изследваните лица, които преживяват висока степен на тревожност, е на хора, които работят от дома си; на такива, които живеят в малки населени места; и на участници в изследването, които боледуват от Covid-19 към момента на провеждането му.

Изследването не показва промяна на нивата на песимистични нагласи. Силно се скъсява разликата в отчитаните страхове спрямо Covid-19, като болест и икономическите последствия от кризата.

Намалява страхът от финансови проблеми, вероятно свързано с предприетите мерки от правителството и се увеличава страхът от Covid пандемията поради несигурността от ефективната работа на здравната система.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?