БАН е определила етносите в преброителната карта на НСИ

Никой никога в Националния статистически институт (НСИ) не е определял кои са етносите в България, за целите на преброяването се използва дефиниция на учените от БАН, приета преди почти 20 години от комисия към Великото Народно събрание. Това заяви в неделя пред БНР Иван Балев, бивш директор на дирекция "Демографска и национална статистика" в НСИ.

Балев и още четирима служители от НСИ бяха уволнени заради предизвикания от ВМРО скандал с пробното преброяване на населението и жилищния фонд по интернет. В електронната анкетна карта сред възможните отговори за етническа принадлежност бяха посочени "българска", "турска", "ромска" и "други". Към графа "други" като падащо меню бяха дадени различни опции като "македонци", "гагаузи", "българомохамеданин",  "афроамериканец" и други. Именно тези варианти за отговор провокираха остра реакция на ВМРО.

Премиерът Борисов не прие подадената оставка на шефа на НСИ Мариана Коцева, но след това уволни двама от заместниците ѝ – Мустафа Хасан и Галина Гойчева – Лукарска. Самата Коцева отстрани още трима служители, единият от които Иван Балев.

По думите на Балев, методиката е одобрена от парламента и е използвана при предишното преброяване през 2001-ва година, без да създава проблеми.

"В тези номенклатури имаше точно тези девет въпроса, девет отговора. И те бяха българска, турска, циганска, татарска, еврейска, арменска, черкезка и гагаузка. И към тези етноси са ни предоставени вече арабска, американска, африканска, виетнамска, влашка, гръцка, кюрдска, македонска - код номер 18. Изброяват се още немска, полска, за да се стигне до позиция 32 - българо-мохамеданска. Това е номенклатурата, която е утвърдена, която ние не сме я правили и ние никога не сме хората, които определяме кои са етносите в България", посочи Балев.

Той допълни, че включването на етническите групи в картата е било неизбежно, защото в противен случай не може да се извърши преброяване.

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов обаче, като отговори трябва да фигурират само основните етнически групи: "Аз, ако се чувствам някакъв друг освен българин, турчин, циганин, евреин, арменец, в графата други ще запиша примерно ескимос и ще ме отчетете както искате. Това не е мой проблем."

Споделяне

Още по темата

Още от България