Барозу: Най-тежката фаза от кризата отмина, единният банков надзор ще е готов до лятото

Барозу: Най-тежката фаза от кризата отмина, единният банков надзор ще е готов до лятото

Според председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу ЕС е преминал през най-тежката фаза на кризата, а опасността от крах на еврото е отминала. Барозу обеща единният механизъм за банков и финансов надзор в еврозоната да бъде разработен до лятото.

Най-тежката фаза от икономическата криза в Европа отмина, увери най-напред в Прага председателят на Европейската комисия, след среща с премиера на Чехия Петър Нечас.

"Независимо от всички проблеми, с които постоянно се сблъскваме, Европейският съюз премина през най-тежката фаза на кризата", каза Барозу след срещата си с Нечас късно в сряда.

В четвъртък пък след среща с австрийския канцлер Вернер Файман той заяви, че опасността от крах на единната европейска валута заради финансовата ситуация в Кипър е отминала.

"Преди година експертите говореха за края на еврото, липсваше инвеститорско доверие, имаше сериозни опасения, но сега тази фундаментална криза мина, доверието към еврозоната се връща", убеден е Барозу.

Все пак ръководителят на еврокомисията обаче призна, че "проблемите остават". "Трябва да използва доверието, което успяхме да си възстановим, за да избегнем риска от рецесия в европейската икономика. Трябва да продължим реформата на финансовата система и да търсим възможности за икономически растеж", подчерта Барозу.

Заради кризата обаче пропастта между севера и юга в Европа е станала още по-голяма, отбеляза той. По думите му сред причините за това разделение е различната финансова култура, но положението е по-сложно от простото географско разпределение.

На съвместна пресконференция с австрийския канцлер Барозу увери, че единният механизъм за банков и финансов надзор на формиращия се банков съюз ще бъде разработен до лятото. Продължаваме работата по формирането на банков съюз и предлагаме да допълним нормите за финансово регулиране с изисквания за достатъчен капитал и ограничения на бонусите на банковите служители, уточни Барозу.

По думите му Европейската комисия ще представи предложения за създаване на единен надзорен механизъм в началото на лятото. Сега работим върху общата архитектура на банковия, икономически и валутен съюз, която трябва да ни предпази от повторение на кризисните ситуации, подобни на кипърската, допълни Барозу.Той отбеляза, че гражданите на ЕС в бъдеще не трябва да поемат рискове, свързани с банковата система и да понасят загуби.

По въпроса за Кипър той изрази надежда, че споразумението за оказване на финансова помощ на страната ще помогне на островната държава да възстанови финансовата стабилност и да изправи на крака банковия си сектор. Това ще помогне отново да има стабилността и доверието към цялата еврозона, отбеляза председателят на ЕК.

Барозу посочи, че Европа трябва да изработи "комбинирана система на отговорност и солидарност".

През декември лидерите на ЕС постигнаха принципно споразумение за създаването на банков съюз и единен надзорен механизъм. Германия и Франция обединиха силите си, за да дадат тласък на създаването на единен банков надзорник като стъпка към цялостен банков съюз. Други ключови държави членки като Великобритания обаче не одобряват плановете за допълнителна интеграция в ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?