Башар Асад обяви всеобща амнистия

Башар Асад

Сирийският президент Башар Асад обяви всеобща амнистия за някои престъпления, както и намаляване на присъдите на някои престъпници, предаде Франс прес в понеделник.

Амнистия беше обявена в навечерието на телевизионно изявление на Асад, както и в навечерието на годишнината от независимостта на Сирия, провъзгласена на 17 април 1946 г. Амнистията беше обявена с президентско постановление и касае престъпленията, извършени преди 16 април 2013 г., посочва сирийската агенция САНА, цитирана от БТА.

Според постановлението смъртните присъди се заменят с доживотен принудителен труд, а сирийците, които са били част от терористични организации, ще излежават само една четвърт от присъдите си.

Постановлението няма да се прилага за осъдените за контрабанда или за използване на наркотици, както и за сирийците, които са отказали да влязат в армията.

Според постановлението онези, които притежават оръжия, трябва да ги предадат на властите в срок до 30 дни. Войниците, които са дезертирали, пък ще бъдат помилвани.

Амнистията не засяга хората, издирвани от сирийското правосъдие или от чужди съдебни власти, освен ако те не се предадат доброволно в срок от един до три месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят