Батето и Такач в капана на ББС за олимпийските подкупи

Президентът на Българския Олимпийски комитет (БОК) и на Българския футболен съюз (БФС) Иван Славков направии опит да опровергае твърденията в британските медии, че е изразил готовност да участва в евентуален подкуп за домакинството на Лондон за Олимпиадата през 2012 г.

Славков даде пресконференция в София със сръбския лобист Горан Такач, негов дългогодишен приятел и посредник в "сделката" с мнимите британски бизнесмени, оказали се журналисти от телевизия ББС, които са спретнали постановка на българския представител на Международния Олимпийски комитет (МОК).

Батето посъветван да мълчи

Бившият зет на Тодор Живков, наричан от "тотово" време досега Батето, даде пресконференция ден преди ББС да излъчи филма - разследванuе в програмата си "Панорама". Той обаче отказа всякакви конкретни обяснения, защото така бил посъветван от адвокатите си в Англия, Швейцария и България. Адвокатите посъветвали Батето да отнесе целия този проблем към гражданския съд и към арбитражния спортен съд, а освен това било сигурно, че проблемът ще се разглежда в Комисията по етика към МОК. Славков обеща да направи изявление едва когато види излъченото по ББС.

От пространните обяснения на Горан Такач стана ясно, че и двамата са паднали в капана на ББС и поне на този етап трудно могат да докажат версията си, че приели да разговарят за евентуално купуване на гласове в МОК, само за да разобличат "бизнесмените".

МОК не е дал съгласие за "разследването" на Славков и Такач?

Такач каза, че е информирал първия заместник - председател на МОК Виталий Смирнов за това, което предстои - че са му се обадили от Лондон и са го помолили да ги свърже с член на МОК. Според Такач, който се срещнал със Смирнов в Швейцария, последният е информирал и председателя на МОК Жак Рох, но това все още не е официално потвърдено.

Нещо повече, самият Смирнов в последните дни също се разграничава от постановката, като е заявил пред Канал 3, че посъветвал Славков и Такач да се обърнат директно към Комисията по етика и да откажат срещата, но двамата все пак решили да я приемат, за да проведат собствено разследване.

Такач оставил Славков сам на срещата с "консултантите"

Такач разказа пред журналисти как е предложил на потърсилите го за съдействие за подкупи в МОК английски "бизнесмени" да се срещнат с Иван Славков на 30 юни в софийския хотел "Кемпински". Сърбинът изтъкна на няколко пъти как е имал намерение да запише разговора, за да го използва като уличаващо доказателство, а впоследствие изрази възмущение от журналистите на ББС, които, за разлика от него, са успели да направят такъв запис.

Първоначално уредената среща се отложила, защото представителите от Лондон са били уморени и тя е насрочена за втория ден, като предварително Такач е уредил да се поставят записващи устройства. Но срещата не се състояла по предварителната идея на Такач, защото той е закъснял с 40 минути, а Иван Славков е бил качен в стаята на англичаните, където е нямало записни устройства. След това те не са пожелали да отидат в Българския олимпийски комитет.

Такач обясни закъснението си за срещата с това, че чакал кола на БОК да го откара до "Кемпински".

След срещата от ББС му се обадили и му съобщили, че случилото се е инсинуация и те са решили да проверят дали наистина член на МОК има готовност да участва в евентуален подкуп за домакинството на Лондон за олимпиадата през 2012 г.

ББС и Славков си разменили факсове

На пресконференцията във вторник бе разпространен факсът, който ББС са изпратили на Славков. Разбрахме, че сте присъствал на среща с консултантите и сте обяснил, че някои от членовете на МОК са бизнесмени и са готови на преговори; че вие самият не сте решил чия кандидатура да подкрепите за Олимпиадата през 2012 г. и сте готов на всякакви преговори, посочват журналистите от ББС. Батето им отговорил, че нарочно влязъл в тази игра, за да разобличи бизнесмени, които се опитват да купуват гласове за домакинство на Олимпийски игри.

Това е и официалната защитна версия на Славков и Такач, която беше лансирана след като британски вестник преди три дни обяви за скандала с българския член на МОК.

Суми не са упоменавани

"Това, което искаха от нас, е помощта ни да се купят гласове. Ние казахме, да можем да направим това, да сътрудничим. Не се упомена точно за гласовете на кои членове става въпрос. Ние също не упоменахме", обясни на пресконференцията Такач.

По думите му, те двамата със Славков очаквали да се случи нещо конкретно, макар че зам.-председателят на МОК от самото начало казал, че става дума за провокация.

"Трябваше да подпиша договор за 1 милион евро", каза Такач, според когото това е нормална цена за годишна работа по този вид договори.

"Не става въпрос за договор с мен, а с фирмата ми. Такива договори съм имал много. Втората част бяха парите, които евентуално щяха да бъдат дадени за покупката на гласове. Така че въобще не се е говорило за каква сума става въпрос", посочи Такач.

Такач готов да съди ББС

Той каза, че може да съди журналистите от ББС затова, че са използвали фалшиви лични карти и са се представили от името на несъществуваща фирма. "Ако те са записвали срещата, това е било абсолютно незаконно", каза Такач.

"Те не могат да направят абсолютно нищо срещу мен, аз не съм член на МОК, но могат да нанесат голяма вреда на сеньор Славков, който ми е голям приятел от повече от 20 години. Аз се борих на два пъти България да спечели домакинство за Олимпийски игри. Аз съм славянин, аз съм сърбин, голям приятел на българския народ", увери Такач.

Самият Славков заяви в началото на пресконференцията, че "всичко това не е в стила на ББС", защото не било коректно преди показването на програмата "да се създаде такава атмосфера". Той не знае каква част от разговора са успели да запишат журналистите от ББС.

След пресконференцията Батето отиде на молебена за българския олимпийски отбор пред храм - паметника "Александър Невски". Там присъстваха още премиерът Симеон Сакскобургготски и спортният министър и негов близък приятел Васил Иванов - Лучано, който преди месец получи от Батето "Ягуар" като подарък за рождения си ден.

Споделяне

Още по темата

Още от България