ББС: Най-старият град в Европа е открит край Провадия

Най-старият праисторически град в Европа е открит край Провадия от български археолози, съобщи ББС. Учените смятат, че то е било важен производител на сол.

Откриването му в Североизточна България вероятно е свързано с Варненското златно съкровище, намерено преди 40 години.

Златното съкровище, открито през 1972 г. при разкопките на Варненския халколитен некропол, се смята за най-старото обработено злато в света.

Археолозите смятат, че в градчето са живели около 350 души и определят възрастта му между 4700 и 4200 пр. н. е. - около 1500 години преди началото на Микенската цивилизация.

Жителите на селището са вадели вода от местен извор и са я използвали, за да правят тухли от сол, които са служели за съхраняване на месо. В тези времена солта е била изключително ценна стока и това би могло да обясни огромните крепостни стени, ограждащи селището.

Разкопките на мястото са започнали през 2005 г. и са разкрили и останки от двуетажни къщи, множество изкопи, служещи за изпълняване на ритуали, както и части от порти и бастиони.

Наскоро археолозите откриха и малък некропол, който все още проучват.

Не говорим за град като полисите в Гърция, древен Рим или средновековна крепост, а за селище от петото хилядолетие преди Христа, обяснява Васил Николов от Националния археологически институт пред Франс прес.

Археологът Крум Бъчваров казва, че последните открития са изключително интересни. Високите стени около селището, изградени от каменни блокове, са нещо невиждано досега в разкопките в Югоизточна Европа, обяснява Бъчваров.

Подобни солни мини близо до Тузла (Босна) и Турда (Румъния) могат да докажат съществуването на цивилизации, които са добивали мед и злато в Карпатите и Стара планина в този период, смятат археолозите.

Споделяне

Още от