БЕХ урежда 100 млн. евро дълг към "Газпром" заради "Южен поток"

Преговаря се за ликвидацията на общата фирма и за поисканата от руснаците лихва

БЕХ урежда 100 млн. евро дълг към "Газпром" заради "Южен поток"

"Българският енергиен холдинг" (БЕХ) и руската компания "Газпром" преговарят по уреждането и прекратяването на бизнес отношенията си около проваления проект "Южен поток", както и за връщането от страна на БЕХ на близо 100 млн. евро, отпуснати от "Газпром" за общата фирма "Южен поток България".

За дължимите от българския холдинг 97.7 млн. евро съобщи преди дни руската агенция "Инерфакс", цитирайки финансови документи на руския монополист. В тях се посочва, че компанията "Газпром ЕП Интернешънъл БВ" с подкрепата на "Газпром" е съгласувала условията на споразумението за урегулиране на отношенията, което е ще бъде сключено за погасяване на кредита в пълния му обем. "В съответствие с условията на договора за заема, процентен доход от БЕХ не се очаква. "Газпром" окачва да получи само сумата на основния дълг по заема", отбелязва руската компания.

От БЕХ посочват пред вестник "24 часа", че "страните са на финален етап на съгласуване на споразумение за цялостно уреждане за отношенията по проекта, което включва и уреждане на отношенията по Договора за заем от 2014 г., по който БЕХ ЕАД е усвоил сумата от 97.7 млн. евро, инвестирана под формата на увеличение на капитала от 2014 г., в проектната компания "Южен поток България".

Това увеличение на капитала стана през главата на тогавашния служебен министър на енергетиката Васил Щонов. Той забрани на БЕХ да налее 191 млн. лв. в проекта, тъй като  Брюксел настоя за прекратяване на всякакви дейности по строежа заради разследванията за злоупотреби. Назначеният от правителството на Орешарски тогавашен български шеф на "Южен поток България" Владимир Инков не се съобрази с началника си. Впоследствие вдигането на капитала бе дадено на прокуратурата, която обаче така и не излезе със становище по казуса.

От сегашните обяснения на холдинга става ясно, че връщането на парите за руския монополист ще стане с намаляване на капитала на проектната компания "Южен поток България". На хартия той е 397.606 млн. лв., но налични в края на 2017 г. са били 369.104 млн. лв., според последния публичен отчет на българо-руското дружество. В края на 2017 г. натрупаните през годините загуби на компанията са 45.378 млн. лв.

В подготвяното споразумение между БЕХ и "Газпром" ще се уреди и ликвидацията на общото дружество за проваления газопровод. В него двамата акционери държат равни дялове от над 198 млн. лв. Реално възстановяването на заема към руската компания ще "изяде" акционерния дял на БЕХ.

"Южен поток България" обаче притежава земи и права за строеж, които са били предвидени за компресорни станции по трасето на газопровода. Тяхната обща стойност е била изчислена на близо 19 млн. лв. в края на 2017 г., но най-вероятно компанията няма да успее да си върне тези вложения. Според източници на Mediapool тя ще продължава да опитва да продаде притежаваните терени, но успехът е съмнителен, тъй като те се намират в горския фонд.

В цитираните от "Интерфакс" материали да се посочва, че "Газпром" иска да си върне само предоставения заем от 97.7 млн. евро, но запознати твърдят, че всъщност руската компания иска някаква лихва, с което от БЕХ не са съгласни.

От холдинга казаха пред Mediapool, че цялостното уреждане на отношенията му с "Газпром" по "Южен поток" включва "както уреждане на отношенията по намаляване на капитала, ликвидация на проектната компания, връщане на заема, така и ангажимент страните и техните свързани лица да нямат никакви последващи претенции/искове за обезщетения една към друга във връзка с проекта, което е в унисон и с ангажиментите, поети от "Газпром" към Европейската комисия".

"Общото разбиране между акционерите в проектната компания "Южен поток България" АД е, че към месец юни 2020 г. следва да е започнал процесът на ликвидация. В заключение и процесът по намаляване на капитала, и този по ликвидация е в пряка зависимост от подписването на Споразумение за окончателно уреждане на взаимоотношенията между страните във връзка с проекта", допълниха от БЕХ.

Към момента проектът, спрян от руския президент Владимир Путин, продължава да трупа загуби за дружеството "Южен поток България", най-вече заради обезценка на активите, която за 2017 г. надхвърля 25 млн. лв. През 2017 г. компанията е платила и 501 хил. лв. неустойки за прекратени договори. С три фирми са спрени договорите – "Газтек ДЗЗД" за изработката на екооцента, подробен устройствен план и технически проект на газопровода, както и с две консултански компании – "Маркет Сървис" и "Дикрил Консулт".

Почти половин милион лева са изхарчени от "Южен поток България" за трудови възнаграждения на петимата членове на съвета на директорите през 2017 г., сочи още отчетът. В борда от руска страна участват Игор Елкин и Павел Одеров, а от българска – Борис Тодоров, Георги Добрев и шефът на БЕХ Петьо Иванов. Не е ясно обаче кой колко е получил. Пред май 2016 г. енергийният министър Теменужка Петкова каза, че българските представите в дружеството взимат заплати, доближаващи се до средните в сектор "Енергетика" и в страната,

Споделяне

Още от Бизнес