Беларус играе футбол! Лукашенко каза, че пандемията е психоза

Беларус играе футбол! Лукашенко каза, че пандемията е психоза

Беларус е като остров за футболните фенове сред бушуващата пандемия на коронавирус по целия свят, съобщава БНР.

Местното първенство е единственото, което в момента се играе. Днес предстоят още 4 срещи от втория кръг на Висшата лига, като за пръв път в историята на белоруския футбол ще има и коментар на английски.

Решението шампионатът да се провежда е взето заради ниското ниво на заразени в страната – 94-има (по официални данни, до вчера следобяд, когато е взето интервюто). Одобрение е дадено включително от здравното министерство и от президента на страната Александър Лукашенко, който е определил заразата по света като "психоза".

А животът в страната си тече, както обикновено.

Въпреки това има хора в страната, които се страхуват от липсата на строгите мерки, които се взимат в останалите държави.

"Следя какво става по света и се притеснявам, разбира се – за себе си и за семейството си", признава редакторът на сайта Football.by Тимофей Зиновиев.

След вчерашния мач Рух Брест – Енергетик (0:1), който се е провел пред над 900 зрители, защитникът на домакините Жоао Вилиям заяви, че не разбира защо все още се играе футбол.

"Предпочитам първенството да беше спряно, призна бразилецът в медия от родната си страна. – Изплашен съм и всеки път след последния съдийски сигнал се съмнявам дали не съм се заразил и аз. Роднините ми звънят и ме съветват да не излизам от хотела. Агентът ми обясни, че е възможно след този уикенд да прекратят първенството", допълва Жоао Вилиям.

Неговото изявление е контрапункт на досегашното поведение на играчите, които приемаха да играят "щом ни се плаща".

А на въпросния мач играчите на Рух и Енергетик излязоха с фланелки, на които бяха изобразени контурите на границите на Беларус и надпис на английски "Молим се за целия свят". В думата молим (praying) буквата "r"беше задраскана с "l", така че да се получи думата играем (pLaying).

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус