Белгия е изготвила списък на 629 "свои" джихадисти

Белгия е изготвила списък на 629 "свои" джихадисти

Белгийските служби са изготвили списък на 629 джихадисти, за 276 от които се предполага, че са в Сирия, съобщи министърът на вътрешните работи Ян Ямбон, цитиран от местни медии.

Данните показват, че най-значителен е броят на джихадистите, които произхождат от Брюксел и покрайнините на столицата (317). На второ място по численост (133) са т. нар. чуждестранни бойци от Антверпен.

Списъкът е изготвен от полицията и разузнавателните служби. В него са включени терористи, пътували до Сирия, кандидати за джихад, завърнали се от Сирия бойци, както и белгийски граждани, които са се опитали да достигнат фронта на сраженията с "Ислямска държава". В списъка срещу името на всеки се съдържа анализ за равнището на заплаха, която представлява.

Отбелязва се, че от общата бройка 121 джихадисти са се завърнали в Белгия, след като са се сражавали в Сирия. От тях 44-ма са в затвора. Медиите съобщават, че 7000 служители на затворите преминават курсове за различаване на радикализирани престъпници. Посочва се, че много от затворниците се радикализират, след като бъдат лишени от свобода.

Контраразузнаването уточнява, че около 450 затворници са склонни към радикализация на верска основа. Министърът на правосъдието Кун Генс съобщава, че служителите в затворите преминават обучение за противодействие, финансирано със средства от ЕС.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?