Белгия получава от САЩ отстъпка за близо половин милиард евро за новите изтребители

Белгия получава от САЩ отстъпка за близо половин милиард евро за новите изтребители

Белгия ще плати с около половин милиард евро по-малко за новите 34 изтребителя Ф-35, произведени в САЩ, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

Отбелязва се, че с тази отстъпка крайната стойност на превъоръжаването на Военновъздушните сили (ВВС) ще бъде по-ниска от предварителните очаквания (15 млрд. евро). Според постигнатата договореност цената на една машина ще бъде 76,3 милиона евро. Сделката предвижда Белгия да не участва в покриването на разноските за разработката на самолета досега и занапред до 2030 година.

Според представител на белгийското министерство на отбраната САЩ намаляват цената заради конкуренцията, а и защото произвеждат много повече изтребители от посочения вид спрямо своите съперници. За сравнение дружеството Локхийд Мартин строи по 250 бройки Ф-35 годишно, докато от европейския Юрофайтър (Тайфун) за година се сглобяват по 10 броя, а от френския Рафал - 15 изтребителя.

Белгия избра да бъде 13-ата държава в света, която да се превъоръжи с Ф-35. В сравнение с използваните досега изтребители Ф-16, цената за час полет на новите машини ще бъде с 30 на сто по-висока. Срещу 222 милиона евро годишна цена за използването на Ф-16, цената за Ф-35 ще бъде 229 милиона евро. ВВС предвиждат летците да летят с 30 процента по-малко, но същевременно да увеличат часовете за полет в симулатор, където да се подготвят за бъдещите си задачи.

Предвижда се първите Ф-35 да бъдат доставени в Белгия през 2025 г., а дотогава първите осем машини ще бъдат в САЩ, където белгийските летци ще усвояват управлението. Тези първи осем изтребителя ще бъдат построени през 2023 и 2024 година. Доставките ще бъдат завършени до 2030 г., когато се предвижда "пенсионирането" на използваните от 1975 г. до днес Ф-16. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?