Белгия рекламира срещата в Лакен с платени публикации

Белгийското председателство на ЕС е платило публикации в 33 европейски вестника с намерение да популяризира Европейския съвет в Лакен и да стимулира провеждането на дебат за бъдещето на Европа. Публикацията включва 59 въпроса, които са включени в Декларацията от Лакен, за да бъдат обсъдени от обществото. Макар и добре замислена, тази платена реклама не е оценена еднозначно от лидерите и гражданите на ЕС.

Датският министър на европейската интеграция коментира, че Датското председателство никога не би си позволило да харчи парите на данъкоплатците за подобни рекламни публикации. Председателят на комисията по европейска интеграция на Датския парламент каза, че това е загуба на пари.

Марлене Уинд, преподавател по европейска интеграция в университета в Копенхаген коментира, че подобен вид публикации по-скоро вредят, отколкото да подпомагат реалното провеждане на обществен дебат. "Ние просто не използваме един и същи език на комуникация в Европа", добавя тя.

Белгийското председателство е първото, което избира подобно средство за популяризиране на ЕС и на собствената си работа сред гражданите.

Още от Форум