Белград е дал убежище на Цветан Василев, според сръбски сайт

Белград е дал убежище на Цветан Василев, според сръбски сайт

След укриването си в Сърбия Цветан Василев "поиска убежище и го получи, въпреки че Сърбия е задължена да го екстрадира поради заповедта до Интерпол, тя не го е направила досега."

Това пише сръбският сайт "Блиц" в материал със заглавие "В България е обвинен в измами за два два милиарда евро, а в Сърбия купи фабрика и я доведе до фалит".

Досега беше известно единствено, че издирваният от българската прокуратура банкер е поискал убежище от Белград, но не бе известно процедурата да е приключила.

Причината за това Василев да може безпрепятствено да работи в Сърбия според някои източници е близкото сътрудничество на Василев и бившия сръбски президент Томислав Николич, пише "Блиц". Василев е бил един от най-големите спонсори на хуманитарната организация, ръководена от съпругата на Николич. По информация на сръбското издание Василев е дарил 1.2 милиона динара на фондацията. В същото време той е дължал цели 950 милиона динара в Сърбия за ток и газ в стъкларския завод в Парачин.

Текстът на сръбския информационен сайт е посветен основно на стъкларския бизнес на Цветан Василев в Сърбия.

"Блиц" пише, че в съда в Крагуевац е започнала процедура по фалит на "Сръбската фабрика за стъкло" в Парачин, която е собственост на Василев. Фабриката е докарана до фалит чрез заем от 47 милиона евро, взет от "Вексилум Балкан", за което има съмнения, че също е на българина. Тази фирма е създадена през февруари тази година.

Управата на завода в Парачин обаче отрича съществуването на подобен дълг.

"Цялата история с пристигането на Цветан Василев и купуването на Стъкларския завод в Парачин е обвито в тайна“, пише в публикацията на сръбския вестник. Той стъпва в завода през 2012 г. чрез "Сърбиягас".

Обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) на Василев е мажоритарен собственик на "Глас индустри", който през 2012 г. купува Стъкларския завод от "Сърбиягас" за 35 милиона евро", пише "Блиц", цитиран от "Инвестор".

Споделяне

Още по темата

Още от България