Цветан Василев: Не съм престъпник, който се крие в Сърбия

Бившият банкер и днешен подсъдим вярвал повече на сръбското отколкото на българското правосъдие

Цветан Василев

"Семейството ми и аз не сме престъпници, които се крият в Сърбия. Тук сме, защото вярваме повече на сръбската правосъдна система, отколкото на българския съд“, заявява в интервю за сръбският вестник "Курир" бившият собственик на КТБ и основен обвиняем по мегаделото за източването на банката Цветан Василев.

Изданието го представя като финансист, приватизирал Сръбската фабрика за стъкло в Парачин, чийто фалит иска, както и като издирван от Интерпол човек, който намерил спасение в Сърбия, бягайки от българската прокуратура.

"Що се отнася до фабриката, целта ми е тя да се спаси, а не да се унищожи. Смятам, че знам много повече от другите какви са проблемите на фабриката и знам, че освен фалит, за съжаление, няма друго решение. Въпреки това нямам никакво съмнение в потенциала на този бизнес, тъй като потреблението на стъкло в този регион е много по-голямо от производството", посочва Василев и разказва за ролята и интереса си да приватизира фабриката.

Василев казва, че не е получил политическо убежище в Сърбия и че не е отменено искането за екстрадирането му в България. "Дадохме достатъчно доказателства на сръбските власти, че тук става дума за политическо преследване. Ясно е, че има неспазване на човешките права, че в България няма условия за честен процес и поради това ситуацията ми не е решена", казва той.

Василев говори за запознанството си с бившия президент Томислав Николич на откриването на нова линия на фабриката за стъкло в Парачин и твърди, че няма никакви специални отношения с него, освен такива, каквито всеки представител на управляващите има с който и да е голям инвеститор. Василев твърди също, че никога не е плащал нищо във фондацията на съпругата на Николич Драгица, а тези твърдения са част от кампанията, водена от България и в Сърбия.

Василев повтаря и тезата си, че е политически преследван от главния прокурор Сотир Цацаров по нареждане на Делян Пеевски, чийто бизнес по-рано е бил финансиран от Кооперативна търговска банка.

Споделяне

Още по темата

Още от България