Белград обвини София, че стои зад "аферата "Крушик"

"Най-голямата ни конкуренция в отбранителната индустрия е в България”, каза военният министър Александър Вулин

Александър Вулин

Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин обвини България, че има пръст в "аферата "Крушик", в която опозицията в западната ни съседка твърди, че е замесен бащата на друг сръбски министър - на вътрешните работи - Бранко Стефанович.

"Крушик" е държавен сръбски холдинг за търговия с оръжие. Според медийни публикации боеприпаси от него са били използвани от украинската армия срещу проруските сепаратисти в Донбас, въпреки близките отношения между Белград и Москва.

На годишната си пресконференция Вулин заяви, че става дума не за афера, а за операция "Крушик".

"Най-голямата ни конкуренция в отбранителната индустрия е в България. През миналата година българският износ на въоръжение е спаднал с 37 процента, а нашият продължи да расте. И по някакво чудо операция "Крушик" е започнала именно в България", каза Вулин, цитиран от БНР.

Аферата "Крушик" гръмна през ноември заедно с руския шпионски скандал в Белград, който президентът на Сърбия Александър Вучич отдаде на опити на трети страни да влошат отношенията му с руския президент Владимир Путин.

По-рано тази година влиятелният депутат Милован Дрецун, който е председател на парламентарната комисия за Косово и Метохия, публично обвини България, че провежда хибридни атаки в Сърбия.

Само преди няколко месеца същият депутат каза, че екип от разузнавачи, сред които и българи, се опитва да блокира постигането на споразумение между Косово и Сърбия и работи срещу интересите на Белград.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България