МВнР към Белград: Острият тон към Борисов е неприемлив, да не се повтаря

Сръбският външен министър обаче все още не се е извинил за "Бойко, да ти кажа едно нещо"

Сръбският външен министър Ивица Дачич

Сръбският посланик Владимир Чургус бе привикан в българското Външно министерство в понеделник, където бе предупреден заради острия тон на сръбския министър на външните работи Ивица Дачич към премиера Бойко Борисов.

През уикенда се стигна до дипломатическо напрежение между София и Белград, след като Дачич скасти остро Борисов заради негов коментар по чувствителната за сърбите тема Косово.

"Пред посланик Чургус беше изразена позицията, че изказването на министър Дачич е неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения. Бе подчертано, че на срещата в Познан българският премиер говори като европейски политик и коментарът на външен министър на страна извън Съюза в този случай е неуместен", посочват от Външно министерство. 

Според ведомството е "неприемливо" и последвало изявление на Дачич за информационна агенция "Танюг".

"В тази връзка настоятелно бе изразено очакване подобни изказвания да не се повтарят в бъдеще", посочват от МВнР.

Външното министерство цитира посланик Чургус, който е благодарил за подкрепата, която България оказва за европейския път на Сърбия и "подчерта връзките между двата народа, като обърна внимание на емоционалния характер на изявленията". 

"Всички имаме интерес от добри отношения със съседите и стабилност в региона", заявил посланикът. 

Преди ден Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич се опитаха да потушат дипломатическото напрежение между двете страни. Външният министър Дачич още не се е извинил за острия си тон към Борисов, въпреки че София очаква подобна реакция от негова страна. 

"Бойко, да ти кажа едно нещо..."

Случаят тръгна с изказване на българския министър-председател за статута на Косово. Той бе попитан от журналист как ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за върховен представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност, след като неговата страна не признава Косово.

"По отношение на върховния представител – когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово", каза Борисов.

До момента 23 държави от ЕС, включително България, са признали независимостта на Косово.

Дачич, който в миналото бе дългогодишен говорител на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич, обаче реагира остро, като призова "Борисов да зачита позицията на ЕС относно независимостта на Косово и да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика Жозеп Борел".

"Бойко, да ти кажа едно нещо – позицията на ЕС е, че Косово не е независима държава. Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на ЕС, а не да даваш уроци на Борел. Какво е това безобразие, на какво прилича. Писна ми от всичко това. А да не говоря и за това, че само преди няколко месеца получи наш орден", каза Ивица Дачич.

Без извинение

Впоследствие вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разпореди посланикът на Сърбия в България да бъде извикан в понеделник в МВнР, след което и Белград отговори с подобна мярка.

"Не би било лошо сръбският външен министър Ивица Дачич да се извини за думите си”, коментира пред журналисти Захариева.

Такова извинение обаче засега няма.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа