Консерваторите в Лондон – в европейска изолация

Берлин и Париж нанасят "тежък удар" на британския премиер

Меркел и Оланд отхвърлят идеята за преглед на въздействието на европейското законодателство

Дейвид Камерън и Ангела Меркел

Премиерът Дейвид Камерън понесе тежък удар след като германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд пренебрегнаха негова инициатива за оценка на въздействието на законите и наредбите на ЕС над Великобритания и другите страни от евросъюза, съобщава във вторник британският в. "Гардиън".

В знак за нарастващата изолация на Камерън в Европа след решението му да обещае референдум за британското членство в ЕС, Париж и Берлин съвместно решиха да бойкотират британския преглед на "баланса на компетенциите", пише по-нататък вестникът.

Решението на Франция и Германия е сериозен неуспех за Камерън, който заяви в дългоочакваната си реч за ЕС през януари, че нищо не трябва да остава извън прегледа, който ще разгледа всяка област на законодателството на ЕС.

В опит да демонстрира откритостта на подхода си, Великобритания изпрати писма до останалите 26 страни членки, в които ги пита за мнението им за въздействието на законите на ЕС в различни области, от общия пазар до околната среда. Писмата, които Париж и Берлин определиха като въпросници, бяха изпратени, след като външният министър Уилям Хейг даде начало на прегледа през юли м.г. Резултатите от прегледа се очакват поетапно от това лято, продължава "Гардиън".

Вестникът отбелязва обаче, че Франция и Германия, които заедно с Великобритания образуват "голямата тройка" на ЕС, са решили да не се занимават с прегледа, защото го възприемат като мотивиран от британската политика. "Това е британско упражнение по вътрешна политика. Затова решихме, че няма да участваме", казва пред "гардиън" неназован френски дипломат.

Доколкото е известно, само няколко страни от ЕС са отговорили на британското писмо. Сред тях са Италия, която доскоро бе управлявана от технократското правителство на Марио Монти, и Швеция, чийто десноцентристки премиер Фредрик Рейнфелд е най-близкият съюзник на Камерън в ЕС.

Прегледът трябва да прецени дали Брюксел да не върне някои правомощия на националните власти.

Обаче след дискусии на високо равнище между правителствата на Франция и Германия, те решиха да не съдействат на британския преглед. Започналата през юни инициатива бе бойкотирана и от повечето други страни от ЕС.

Камерън се надява, че този "преглед на компетенциите", който е най широкообхватният предприеман досега от някоя страна от ЕС, ще даде доказателствата, от които той се нуждае за предоговаряне на условията на британското членство в евросъюза, ако спечели изборите през 2015 г.

Премиерът разчиташе тази инициатива да предизвика общоевропейска преоценка на начина, по който правилата на Брюксел са засегнали националните правомощия.

Франсоа Оланд и Ангела Меркел обаче заключиха, че това се прави по-скоро заради британски вътрешнополитически дебати за членството на страната в ЕС, а не е истински безпристрастен преглед на ситуацията, пише друг британски вестник - "Файненшъл таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа