Без Борисов и министрите в оставка парламентът гласува промените в кабинета

Наесен може да има още рокади в правителството, след седмица властта ще представи "нови приоритети"

Христо Терзийски, Костадин Ангелов и Лъчезар Борисов, Снимка: БГНЕС

По-малко от два часа отне на парламента да гласува оставките на Владислав Горанов, Младен Маринов, Николина Ангелкова и Емил Караниколов. Според решението на тяхно място застават досегашният здравен министър Кирил Ананиев, шефът на националната полиция Христо Терзийски, вицепремиерът Марияна Николова и досегашният заместник на Караниколов – Лъчезар Борисов. Здравното министерство се поема от досегашния шеф на "Александровска" болница Костадин Ангелов.

Промените бяха гласувани в отсъствието на премиера Бойко Борисов. По-късно се разбра, че Деница Желева, която е началник на кабинета на премиера, е дала положителна проба за коронавирус, а Борисов е под карантина. Повторната проба на Желева била отрицателна.

Нито един от подалите оставка също не беше в залата. На няколко пъти от БСП настояваха Борисов да дойде в парламента и сам да обоснове предлаганите промени. Председателят на парламента Цвета Караянчева обеща, че ще му предаде искането. Малко по-късно тя даде 15 минути почивка, за да говори с премиера. След това обясни, че Борисов нямал възможност да дойде. И допълни, че нито Конституцията, нито правилникът го задължвали да присъства. Промените бяха предложени от вицепремиера Томислав Дончев на фона на викове "Оставка" от БСП.

Защо ги махаме?

Мотиви за предлаганите промени не бяха посочени. Така единственото обяснение остана това на Борисов от четвъртък. Тогава той заяви, че приема оставката на Маринов заради някои действия на полицията срещу протестиращите, както и заради начина им на работа край лятната резиденция на Ахмед Доган в Росенец. Тогава до имението на политика бяха допуснати само симпатизанти на ДПС, които се бяха събрали в негова подкрепа. След сблъсъци с полицията все пак бе даден път и на протестиращите срещу Доган. От парламентарната трибуна депутатът от БСП Георги Гьоков подчерта, че новият министър Терзийски пряко е ръководил действията на полицията и е бил на място по време на сблъсъците.

За смяната на Караниколов Борисов обясни, че започнал да чува за "някои неща", които се случвали в министерството около раздаване на грантове за фирми. От БСП подчертаха, че досега е имало много причини министърът да се раздели с поста си. Една от тях - даването на 75 млн. лв. кредит от Българската банка за развитие на колекторска фирма. Този скандал доведе до промени в ръководството на банката.

Дългогодишната война на бившия вицепремиер Валери Симеонов с бившия министър на туризма може да е причината за смяната ѝ, заподозряха от БСП. Ресорът сега се поема от близката до лидера на НФСБ вицепремиерка Марияна Николова.

Обяснението за оставката на Горанов бе лошият контрол върху комисията за хазарта през последните пет години. Оттам тръгна и скандалът с обвиняемия хазартен бос Васил Божков.

Горанов няма да се върне в парламента

В петък стана ясно, че Горанов подава оставка и като депутат. По този повод червеният депутат Таско Ерменков припомни негово изказване отопреди няколко години - че нямало смисъл да се стои в парламента за една заплата докато връстниците ти стават милионери. Ерменков попита защо Горанов не иска да е депутат - заради заплатата, която била по-висока от министерската или защото не виждал никаква експертиза, дори и сред съпратийците си.

През 2014 година Горанов пак се отказа от депутатското си място. Тогава пред вече несъществуващия в."Преса" Борисов разказа какви са били мотивите на Горанов:

"Дойде при мен и ми каза: "Шефе, ти си на 55 и оттук нататък само с политика може да се занимаваш. Аз съм на 30, моите колеги станаха милионери, а пък аз стоя в тази зала за 2000 лева и дните ми минават безсмислено. Имам две деца, мисля за трето, как да го издържам? Ако имаше поне политическа класа у нас, ако имаше смисъл като експерт да стоя в парламента, но сега в парламента няма нищо, свързано с политиката и експертността".

Наесен пак

През септември или октомври може да има още ремонти в кабинета. Това заяви пред БНР в два часа преди гласуването депутатът от "Обединени патриоти" Борис Ячев. В момента управляващите се опитват да успокоят обстановката в страната с оставките на министрите на Горанов, Маринов, Караниколов и Англекова. В началото на следващата седмица управляващите ще предложат и "нови приоритети" предимно в социално икономическата сфера. Въпреки това наесен е възможно да бъдат направени още промени.

"Септември-октомври, ако видим, че някои от реформите в министерства, които в момента не са засегнати от смени, не вървят, може да бъдат направени още смени", заяви Ячев.

Анализираме от две седмици

Управляващите са започнали да анализират работата на отделни министерства със започването на протестите преди две седмици, обясни Ячев. Според него предлаганите сега смени са експертни и целта им не е просто едни лица да бъдат сменени с други. Ячев посочи икономическото министерство, което от квотата на Патриотите. На мястото на Караниколов ще застане досегащният му заместник Лъчезар Борисов. Според Ячев той е "експерт през целия си професионален живот", работи в министерството от 18 години и никога не е бил "политически оцветен". Той определи като експерт и вицепремиерът Марияна Николова, която ще оглави министерството на туризма. Ячев даде да се разбере, че през последните три години Патриотите не са били доволни от работата на Ангелкова.

"Като се започне от концесии, мине се през помощ за туристически бранш, налагането на определени рестрикции, помните разминаванията при прилагането на закона за шума. Така че там никога не е ставало дума за личностно противопоставяне, имахме разминаване за това по какъв начин трябва да се случи реформата в туризма", заяви Ячев. През последните шест месеца Ангелкова се опитала да прилага техните идеи, но трябвало повече динамика, обясни депутатът.

Компромис – не, по-скоро позитивна оценка

"Обединени патриоти" не са правили компромис за ремонтите на кабинета, каза още Ячев. Обратно, по-малкият коалиционен партньор е имал добро мнение за работата на двама от министрите на ГЕРБ – Горанов и Маринов. От финансовия министър Патриотите искали по-бързо увеличение на пенсиите и се разминали по този въпрос, но пък Горанов ги послушал за мерките срещу кризата, предизвикана от коронавируса.

"Същите отношения коректни и професионални сме имали и с министъра на вътрешните работи, въпреки че там имахме разминавания по отношение на Закона за доброволните отряди", обясни Ячев.

Въпреки добрата оценка на Патриотите тези две министерства са от квотата на ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов имал право да ги смени, посочи Ячев.

Споделяне

Още по темата

Още от България