Без излишък в бюджета на НЗОК догодина, 2.6 млрд. отиват за здраве

Без излишък в бюджета на НЗОК догодина, 2.6 млрд. отиват за здраве
Премиерът Бойко Борисов обеща на среща с лекарското съсловие във вторник, че занапред всички пари, събирани от здравни вноски ще отиват за здраве. Обещанието дойде, след като той призна пред лекарите, че досега с пари от здравни вноски са се плащали пенсии.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов потвърди обещанието на Борисов и посочи, че в бюджета на НЗОК за догодина разходите ще са колкото приходите – 2.6 млрд. лева и няма да има излишък от над 500 млн. лева. Здравната вноска ще остане 8% и няма да се намалява.

Официално споразумение между лекарите и премиера все още няма подписано, но те са постигнали принципна договорка за няколко неща.

Председателят на БЛС Цветан Райчинов съобщи, че от поисканите допълнително 205 млн. лева за болниците до края на годината ще бъдат осигурени 190 млн. лева, като освен двата транша от по 65 млн. лева до 3 януари ще бъдат преведени още 60 млн. лева. Не е ясно обаче дали последните 60 млн. лева няма да бъдат платени с пари от бюджета за догодина.

Бойко Борисов съобщи, че ще махне зам.-финансовия министър Владислав Горанов от председателското място на Надзорния съвет на НЗОК и тази новина бе приета с овации от лекарите.

“Касата ще остане публично дружество – да влязат и синдикатите там, да влезе който ще. Повече лъжите по мой адрес няма да ги допускам. Парите за здраве да отиват за здраве“, каза Борисов.

Председателят на БЛС съобщи още, че предстои да се реши дали да бъде свикан нов събор на браншовата организация, на който да се отменят планираните от съсловието протести. Според Райчинов това трябва да стане в рамките на седмица. До момента няма решение за отмяна на протестите.

Догодина болниците ще работят с прогнозни бюджети, за които Райчинов съобщи, че тепърва трябва да се изготви механизъм за формирането им след консултации между лекарите и НЗОК. Те ще се базират на броя на преминалите през лечебните заведения през тази година болни, но ще бъде отразено и обстоятелството, че догодина системата ще разполага с по-голям финансов ресурс.

Лекарите получиха обещания от Бойко Борисов неплащането на здравни вноски да се криминализира.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?