Държавата слага ръка върху резерва на НЗОК

Държавата слага ръка върху резерва на НЗОК

В споразумението между лекарите и правителството, без да се огласява публично, е записано, че досега трупаният резерв на НЗОК ще премине в края на годината по сметки на републиканския бюджет. Това стана ясно при публикуването на споразумението в четвъртък. В сряда, при подписването му, то не бе показано и за тази точка не беше съобщено.

В четвъртък зам.-финансовият министър Владислав Горанов обясни, че след приключване на 2010 г. всички наличности по сметките на НЗОК ще се прехвърлят към републиканския бюджет и ще дадат възможност за “финансиране на дефицитите на консолидираната фискална програма в следващите години“. Това по думите му ще бъде регламентирано със закон.

Парите от резерва на НЗОК се трупат от здравните вноски на осигуряващите се в продължение на десет години от създаването на касата насам, но най-големи суми бяха вкарани в него през последните две години заради големите излишъци. През 2009 планираният излишък бе 400 млн. лева, а през 2010 той е 829.7 млн. лева. В момента в резерва на НЗОК има 1.2 млрд. лева, а до края на годината се очаква да достигне 1.4 млрд. лева. От догодина НЗОК ще трябва да работи без голям резерв и не е ясно откъде ще се покриват евентуални дефицити в системата. За следващата година се предвижда от здравни вноски да се съберат 2.6 млрд. и всичките да бъдат похарчени.

Председателят на БЛС Цветан Райчинов заяви за Mediapool, че този текст ще залегне в споразумението, за да може държавата с тези пари да плаща здравните вноски на децата, пенсионерите, военните, полицаите и държавните чиновници, които тя е длъжна да осигурява. Годишно държавните трансфери за тези категории би трябвало да възлизат на 960 млн. лева. Отдавна обаче има сериозни съмнения дали държавата изобщо осигурява тези категории лица.

“Нали не смятате, че следващата година държавата изведнъж ще събере пари, за да плати тези вноски“, коментира Райчинов.

Въпросните 960 милиона лева са част от предвидените общо за догодина 2.6 милиарда.

Райчинов не допуска, че държавата може да спекулира и да похарчи парите за нещо друго, макар в споразумението да не е записано точно за какво трябва да се дадат те.

Пред Mediapool Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация (НПО) коментира, че текстът на споразумението е неясен, но ако действително се посяга на големия резерв на касата и той се пренасочи за нещо друго, това би било “фатално за здравната система“. “Това ще накара още повече хора да не си плащат здравните осигуровки. Не мога да се съглася, че хората, които години наред си плащат здравните вноски съвестно, сега ще бъдат излъгани и тези пари ще станат буквално обект на кражба“, заяви Хасърджиев.

Той коментира, че не му е ясно има ли стойност споразумението на лекарите с правителството от юридическа гледна точка.

Споделяне

Още по темата

Още от България