Дянков сведе скока на осигуровката до 1.5%

Новите разчети на финансови министър Симеон Дянков "взривиха" наново тристранния съвет, като този път недоволни си тръгнаха синдикатите, на които преди седмица премиерът обеща да не се вдига стажът за пенсия, а да се повишат осигуровките с 3%. В последните минути на срещата във вторник Дянков е обявил, че увеличението на осигурителната вноска може да бъде само с 1.5%, но при условие, че повишаването на стажа за пенсия за работещите в тежки условия започне още от 2011 година.

След среща по-късно с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България финансовият министър отрече да има такова обръзване, но призна, че правителството е на позиция, че повишаването на стажа трябва да започне преди 2015 г. 

Диалогът "взривен"

Изпълняващият длъжността президент на КНСБ Пламен Димитров заяви, че подобно предложение “взривява социалния диалог“ и синдикатите по никакъв начин не могат да го приемат. “Това, което направи министър Дянков, е необяснимо. Ние не можем да го преглътнем. Ще го обсъдим с категорийните работници и най-вероятно до няколко дни ще има яснота какво са готови да направят за министър Дянков лично, ако трябва. Но съм сигурен какъв ще е отговорът – готовност и стягане на редиците за ефективни стачни действия“, заяви Димитров.

“Диалогът беше взривен. Не по вина на синдикатите, не по вина на работодателите, а по вина на един хубав човек, наречен Симеон Дянков, който виждаше, че клоним към разбирателство и просто взриви ситуацията. Просто се саботира диалогът“, бе коментарът на лидера на КТ “Подкрепа“ Константин Тренчев.

"Истинските разчети"

Малко по-рано финансовият министър заяви, че на срещата е постигнато сближаване на позициите и в четвъртък работодателите се връщат в тристранката. Преди седмица те я напуснаха, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че осигуровките ще се повишат с три процента.

Пред социалните партньори Дянков отказа да коментира конкретни разчети по новата визия за 1.5-процентно вдигане на осигуровките, пред работодателите заяви, че всеки процент повишение на осигуровката ще донесе приходи от 209 млн. лв. в бюджета.

Той допълни, че все още няма консенсус за разпределението на осигурителната тежест между работници и работодатели. Коментираните варианти остават вноските да се делят 50:50, 55:45, 57:43 и 60:40.

С партньорите от тристранката е постигнато съгласие по 80 процента от параметрите на бюджета, каза още Дянков. Пред работодателите той заяви, че е против различните ставки на ДДС и че се работи за намаляването на данъка до 16 на сто, но това нямало да стане в този мандат на ГЕРБ. 

Според Тренчев министърът изобщо не е носил разчети, а новата му идея била лансирана буквално в края на срещата. Преди срещата Дянков заяви, че носи “много подробни разчети“, които били “истинските разчети“.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал заяви, че според разчетите на Дянков бюджетът би се балансирал на това ниво, на което е внесен в Народното събрание, при увеличение на вноската с 1.5%. То обаче се обвързва с повишаването на стажа за категорийните работници. “Тази връзка се прави, тъй като първопричината е увеличението на разходната част на Здравната каса“, коментира Велев.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че с пари от здравни вноски са се плащали пенсии и обеща занапред всичко събрано от здравни вноски да отива за здраве. Така разходната част на бюджета на НЗОК бе увеличена с 544 млн. лева, които иначе трябваше да отидат във фискалния резерв, а оттам – да се ползват за пенсии. По този начин се породи необходимостта да се намали дефицитът в НОИ и бе обявено трипроцентно увеличение на осигуровките.

Спор за подялбата на осигурителната тежест

Принципната позиция на бизнеса е, че не приема никакво увеличение на осигуровките, но ако поставените от работодателите няколко условия се изпълнят, биха склонили на 2% нарастване на вноската. Те обаче обвързват повишението на вноската с това дали съотношението, в което тя се поделя между тях и работниците, ще стане 50:50. Председателят на БСК Божидар Данев съобщи, че по този въпрос консенсус на срещата не е постигнат.

Данев посочи, че другите предложения на бизнеса се приемат. Сред тях са всички министерства да започнат да плащат директно от своите бюджети личните вноски на своите служители, от 2012 г. да отпадне задължението първите три дни болнични да се плащат от работодателя и да има реформи в здравеопазването.

Освен това работодателите искат за три години да се преустановят вноските във фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите". Тази вноска е изцяло за сметка на работодателя и служи за плащане на обезщетения на работниците при обявяване несъстоятелност на работодателя. В момента вноската за този фонд е 0.1%.

Трайков: Без реформи, след 6 месеца ще сме в същата ситуация

Във вторник сутринта министърът на икономиката Трайчо Трайков се обяви против всякакво вдигане на осигуровките. Той коментира пред БНТ, че повишението на осигурителни прагове дори с 2 процента "изяжда" заложения в бюджета за 2011 г. ръст от 3. 6%.

Ние не можем да финансираме целия дефицит в НОИ, защото това означава да повишим вноската много повече от 2% и "затова не трябва да хвърляме добри пари след лоши пари", смята Трайчо Трайков.

"Основният проблем не е, че сега ще вдигнем осигуровките, ако това се случи. Основният проблем е, че след 6 месеца ще сме пред същата ситуация, ако системата не се реформира, а тя се реформира, ако има стимул да го направи. Извинявайте, но аз не мога да разбера как за 10 години парите за здраве постоянно се повишават, а здравния статус на българина постоянно се влошава, значи нещо не е както трябва. Или ние ставаме толкова болни или здравните услуги стават толкова скъпи, но да станат 8 пъти по-скъпи, а българите да станат 2 пъти по-болни междувременно за 10 години, това е абсурд. Този абсурд трябва да бъде разрешен преди за пореден път да посегнем и към своите джобове и към джобовете на всички", заключи министър Трайков.

Споделяне

Още по темата

Още от България